Probleem met keerkleppen in CV houtkachelsysteem

Ronald85

 • #1
Ik heb thuis een Nordic Fire CV-houtkachel. Deze is aangesloten volgens onderstaand schema:Ik heb sinds een aantal weken af en toe lawaai in het systeem. Als de cvketel nog draait omdat de kachel nog niet op temperatuur is dan komt er een moment dat de kachel warm genoeg wordt en het mengventiel open gaat. Op dat moment komt er dus verwarmd water uit twee bronnen, de kachel en de ketel. Om ervoor te zorgen dat het warme water uit de ketel niet door de kachel stroomt en water uit de kachel niet door de ketel zijn er twee keerkleppen gemonteerd (in de rode kringen). Als beide pompen draaien gaan de keerkleppen af en toe enorm trillen van binnen wat een hoop herrie veroorzaakt. Ik heb beide kleppen al vervangen maar zonder resultaat. Ik heb nu de keerklep bij de ketel verplaatst naar andere kant van de open verdeler. Hij zit nu in de aanvoerleiding tussen de ketel en de open verdeler. Het warme kachelwater loopt nu dus ook door de open verdeler dus die wordt ook verwarmd maar dat is niet zo'n probleem dacht ik.

Maar nu het officiële schema, klopt dit zo? Als ik twee circulatiepompen heb die tegelijk draaien en de ene pompt net iets harder dan de ander dan krijg je vroeg of laat een conflict in één van de beide terugslagkleppen toch?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Mijns inziens zouden beide opwekeenheden links moeten zitten,
  1 keerklep in ketel aanvoer
  1 keerklep in houtcv aanvoer

  En rechts alleen de transportpomp voor de radiatoren.
  Zo heeft de CV vrije stroming
  Zo heeft hout vrije stroming
  En transport vrije stroming.

  Zoals ik nu zie word transportpomp gestuurd door warmte uit de CV, bij hout bedrijf zou deze dus stoppen en dus weerstand geven.
  Dan zou het logischer zijn om de pomp en keerklep tegen de verdeler te zetten en pas daarachter de koppeling met de houtcv.
  Dan doet houtcv de circulatie of transport.

  Aan de andere kant zou de fabrikant toch wel een juist scheme hanteren lijkt mij.
   

  Marcn88

  • #3
  Het mooiste zou zijn om ook de hout cv op de open verdeler te zetten en dan de transportpomp in de aanvoer net na de open verdeler zodat deze zorgt voor transport over de installatie en de beide pompen in de toestellen zorgen dan alleen voor transport over de toestellen de keerkleppen dan 1 in de aanvoer van de cv en 1 in de aanvoer van de hout cv
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu