Probleem met geluidsoverlast dartbaan

Necco

  • #1
Hallo,

In huis hebben we een kamer ingericht als dartbaan. Deze kamer bevindt zich op zolder. Op een binnenmuur (het bekende Ytong muurtje) hebben we een dartbord gehangen, met daarachter een houten plaat.

Dit gaf enorm veel geluidsoverlast (doortrillen naar beneden, maar ook naar buren).

Nu heb ik er 3cm piepschuim achter geplakt, en het geheel met 80mm lange schroeven in de muur bevestigd. Het geluid is veel minder, maar de buren hebben toch nog wat last. Dit wil ik nog meer verminderen.

Heeft er iemand ideeën hoe ik het dartbord (met houten achterplaat) kan bevestigen met zo miniem mogelijk geluid als gevolg?

Alvast bedankt
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Hoi Necco,

Die lange schroeven geven waarschijnlijk het geluid weer door aan de muur.
Dat noemen we contact geluid, u zal moeten proberen het dartbord met achtergrond los van de muur op te stellen en super geïsoleerd vast te zetten.

Rubbertule tussen de schroeven en de plaat zodat alles geluidsgeïsoleerd van de muur wordt bevestigd. De muur en de plaat mogen denkbeeldig geen contact met elkaar maken.

Gebruik zoveel mogelijk zachte materialen om het geluid te absorberen.
Ook de inslag kan behoorlijk doorklinken door dat geluid ook te dempen door geen hollen ruimte te hebben scheeld naturlijk ook.

Vr GR en sucses ermee
 

Rotjeknor

  • #3
Waarschijnlijk meer geschikt zijn de geluidsisolatieplaten, aangezien je de rachels met montagekit aan de wand maakt maar je toch in de rachels kan schroeven.
 

Chathanky

  • #4
Beetje laat mischien. Ik had het nog niet gelezen.

Er zijn dart achtergronden van een zacht soort schuim die speciaal gemaakt zijn om een bord aan te hangen. Het resultaat is zeer goed te noemen kwa demping.

Overgens maakt het type bord ook een hoop uit, er zijn relatief zachte borden te koop waar de pijlen diep inprikken. Hierdoor is het geluid ook behoorlijk gedempt.

vriendelijke groeten van een dart colega. :mrgreen:
 

Rotjeknor

  • #5
Misschien helpt het ook om echt apart een soort standaard te maken waar het dartbord aanhangt, je ziet ze ook wel in cafes staan waar een raam oid achter zit en dus geen dartbord aan opgehangen kan worden :P
 

Roman

  • #6
(hmm, ook te laat gelezen denk ik)

Cvolieboy is correct. De schroeven geven de trillingen door en doen feitelijk het isolatie materiaal teniet.

Een isolatiemateriaal als piepschuim is voor thermische isolatie, niet voor contact/aural isolatie. Het materiaal is te stijf/hard en te licht.
Voor geluidsisolatie geld: meer massa, meer isolatie. Voor contactgeluidverbreking geld: meer flexibel is meer ontkoppeling.
Dus combineer die 2 en gebruik een zware maar soepele isolatie materiaal. Uiteraard kunnen dat ook 2 verschillende materialen zijn :)

Dus een dikke stevige plaat MDF (15mm) aan de muur hangen, wel goed vastschroeven (niet lijmen!) zodat deze niet "stuiterd" op de bestaande muur is al een hele verbetering.
Nu nog het conctact geluid... wat dacht je van rubber voetjes achter het bord en een nylon draad oid gebruiken om het bord op te hangen. (het is aan te raden dan wel een wol soort tussen de ontstane ruimte te plaatsen ivm klankkast effect)
Of lijm een plaat MERKNAAM oid op de plaat en daarop weer een plaat hout lijmen. Hieraan kun je het bord hangen.
 

Roman

  • #7
...een plaat zware flexibele isolatie...
Hopelijk is dat voldoende om het juiste materiaal aan te schaffen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu