Probleem met garage roldeur.

Han S

  • #1
224193627_1039450416883009_6991785885941718675_n.jpgHallo

Afgelopen zondag wilde de roldeur van de garage niet meer omhoog. Hij ging een heel klein stukje, misschien een enkele omwenteling van de buis, maar verder ging hij niet. Als ik de deur omhoog tilde ging hij wat verder, maar hij had er verder geen zin in. Maandag heb ik een bedrijf gebeld in Brabant en ik kreeg een email met de mededeling dat de monteur zo spoedig mogelijk een afspraak zou maken, maar die had donderdagavond nog steeds niet gebeld.

Dus met dat bedrijf gebeld en ik zou worden teruggebeld, maar het is nu vrijdagavond en dat moet nog gebeuren. Ik heb geen idee van het merk en type buismotor, er staat nergens iets op vermeld. Vanmiddag heb ik het roldeurgedeelte van de buis losgemaakt, kan heel simpel en als ik dan op de afstandbediening druk draait hij lang genoeg en stop ook zoals het hoort. Maar ik kan hem heel makkelijk met de hand tegenhouden en dan schakelt hij ook uit. Als iemand mij kan helpen met het merk en type motor, ik weet niet of die gerepareerd kan worden want de kracht lijkt verdwenen. De lamellen van de roldeur zijn 5 cm breed. Alle raad is meer dan welkom.

Bij voorbaat veel dank.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk is de condensator in de motor versleten. Als je handig bent kun je het zelf repareren. Zo niet, is het de vraag of repareren nog de moeite waard is. Is het al een oude motor? Dan wellicht overweg een nieuwe motor te plaatsen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Je kunt deze makkelijk vervangen door eentje van een ander merk of type. Als die maar een achtkantopname heeft. Het beste is om met je huidige motor naar een lokale rolluikzaak te gaan. Meet vooraf even hoe breed en hoog je deur is. Dan kunnen ze voor jou uitrekenen hoeveel Nm je nodig hebt. Anders zijn er tabellen te vinden op internet.
Als de ontvanger van de afstandsbediening in de buis zit, dan heb je ook weer een motor met afstandsbediening nodig.
 

Han S

  • #4
Bedankt voor je reactie. Inmiddels ben ik er achter gekomen wat het merk is en ik weet bijna 99% zeker dat het een Somfy is. Ik ga de buis morgen er uit halen en de motor verwijderen uit de buis en kijken of ik daar wat mee kan. Er zijn buismotoren op het www te koop met een koppel van 50 Nm, waarmee je 100 kg kan tillen voor geen 40 euro.

Een Somfy met afstandbediening gaat richting 250 euro. Ik laat weten hoe het verder gaat.
 

Han S

  • #5
Ik heb de motor er uit gehaald, is een Somfy Oximo RTS 15/17 en dus 15 Nm. De roldeur is 2 meter hoog en 2.8 meter breed, maar de lamellen zijn van aluminium en ik til hem met gemak omhoog. Zo'n motor kost nieuw rond 200 euro en heeft een interne ontvanger, maar ook blokkeerbeveiliging.

Ik ga vanavond kijken of ik hem uit elkaar kan halen want ik zelf vermoed dat het de blokkeerbeveiliging is die veel te licht ingrijpt. En lukt het niet dan ga ik voor een zwaardere motor, 30 Nm en die kost geen 40 euro, maar heeft geen remote, maar dat vind ik ook niet zo belangrijk.

Bedankt voor de reacties, zeer gewaardeerd.
 

Han S

  • #6
Voor de mensen die in de toekomst in dit topic komen kijken en hetzelfde probleem hebben met hetzelfde merk buismotor vond ik een filmpje dat goed van pas an komen:

 

Han S

  • #7
Geacht forum,de garagedeur gaat weer als een nieuwe, omhoog en omlaag, op en neer. Wat ik gedaan heb is dat filmpje bekeken, want je moet wel ff weten hoe je dat uit elkaar haalt. Dus dat heb ik gedaan en de condensator er uit gehaald, is er een van 4.5 microfarad. Dus ik was van plan om morgen naar de stad te gaan voor een nieuwe, maar ik vond in de berging nog een paar condensatoren en een daarvan is 3 microfarad. Die heb ik om te proberen er in gebeund en de motor op de grond laten draaien en die kon ik niet tegenhouden zoals eerder.

Dus de buis met motor er weer in gebeund, het roldeurdeel er aan vast gemaakt en verdomd, hij gaat weer helemaal zoals het hoort. Kosten totaal: € 0.00. Bedankt voor de fijne reacties, ik eet vanavond gerookte paling.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Fijn dat het is gelukt. Als je een beetje handig bent is het inderdaad prima zelf te doen. Beste zou wel zijn een condensator van dezelfde capaciteit te plaatsen.
 

Han S

  • #9
Klopt, maar in dat filmpje zie je dat er een inzit van 3.5, bij mij zat er een in van 4.5 en nu zit er 3 in, maar het werkt prima en als hij weer problemen gaat geven gaat er 4.5 in of 5.

Toen ik de roldeur had losgekoppeld draaide de motor wel en lang, maar ik hield hem heel makkelijk met de hand tegen. Maar toen ik de andere condensator er in had kont ik hem met geen mogelijkheid tegenhouden. 15 Nm is nog best wel een behoorlijke kracht.

Ik weet nu hoe alles in elkaar zit en mocht hij problemen geven heb ik er in no time een andere condensator in en gaan we weer als de brandweer. Zo'n Somfy is een dure motor, maar ook best ingewikkeld met de programmeerbare remote en de blokkeerbeveiliging. welke overigens niet werkt met een schakelaartje, maar met een bewegingsensor denk ik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu