Probleem met rolluik - veel geluid bij omhoog gaan

AaronN

  • #1
Hallo, ik heb een rolluik wat jaren geleden laten plaatsen. Ik merk eigenlijk elke lente en zomer wanneer de zon weer sterker begint te schijnen, dat mijn rolluik veel geluid maakt wanneer die omhoog gaat (draadloos via elektromotor). Ik hoor de lamellen klapperen en het lijkt alsof paar lammelen soort van aan elkaar vast zitten en vervolgens schieten ze weer los van elkaar wat geluid produceerd. Dit is dus alleen wanneer de zon direct op het rolluik schijnt, in de avond of tijdens grijze en winterse dagen heb ik hier nooit last van.

Ik dacht dat het wellicht iets te maken heeft met het uitzetten van de lamellen door de zon, maar het is toch gek dat dit gebeurd of is dit een vaker voorkomend probleem? De lamellen zijn antraciet dus die zullen wel wat warmer worden in de directe zon vergeleken met wit, maar ik vind het alsnog vreemd.

Ik had het probleem opgezocht op google maar ik kan er weinig over vinden. Ik had wel een topic gevonden uit 2009 op klusidee wat lijkt op precies hetzelfde probleem als ik heb:
Probleem met de rolluiken | KLUSIDEE.NL

Bedankt voor jullie hulp.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Is het rolluik van kunststof of van aluminium?
 

AaronN

  • #3
@Walker het is van aluminium, antraciete poedercoating.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het 'rammelen' bij het opdraaien en neerlaten komt door de ruimte in de opnamegroef van de lamellen. Dat kun je weinig aan veranderen.

Het temperatuurverschil tussen wit en antraciet kan zomaar 60 graden zijn.
 

AaronN

  • #5
@Walker Bedankt voor de reactie. Waarom zou het dan bij direct zonlicht het meer 'rammelen' dan normaal?
Dit is dus naast het geluid voor de rest geen probleem en niet schadelijk voor de lamellen en/of motor? Daar maakte ik mij het meest zorgen (snellere slijtage).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Vaak zie je dat aluminium profielen groter worden als de extrusiematrijs ouder is (ook door slijtage na vele kilometers extrusie). De ruimte tussen de profielen onderling na het inschuiven wordt dan kleiner, waardoor er minder ruimte is voor de scharnierende werking. Bij koude profielen zal dit goed gaan.

Donkere profielen worden in de volle zon extreem veel warmer, en zetten daardoor meer uit. De motor moet sterk genoeg zijn om het rolluik op en neer te laten.
 

AaronN

  • #7
@Walker Duidelijk verhaal, bedankt, ik had hier geen benul van.

Eigenlijk is het dan net pech dat ik deze batch heb bij einde levensduur van de matrijs, het is niet iets wat nog te verwijten valt aan de fabrikant/leverancier?
Ik zou toch verwachten dat wanneer ze de lamellen extruderen voor een donkere coating rekening houden met dit effect bij de zon en dan eerder hun matrijs wisselen.
Maar goed zolang het rolluik niet extra snel slijt is het ook niet het einde van de wereld, maar wel jammer.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
AaronN schreef:
het is niet iets wat nog te verwijten valt aan de fabrikant/leverancier?
Als je gaat meten zullen de profielen nog binnen de maattoleranties volgens de vastgestelde normering vallen. Meestal worden matrijzen eerder vervangen, want met een input van kg en een output in m1 is het verlies door extra materiaal gebruik voor de extrudeur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu