Probleem met eenhendelsluitsysteem

Klusbarry

 • #1
Ik had al langer last van een enigszins los zittende tuindeur. De twee klap tuindeuren voelde daarom in dichte toestand aan als dat ze speling hadden. Dmv de verstelbare schoot boven in het kozijn wilde ik deze strakker afstellen zodat de speling opgeheven werd maar dit bleek niet mogelijk.

De bovenste pal in het eenhendelsluitsysteem blijkt namelijk los te zitten. Deze kan 6mm naar voren en achteren bewogen worden. Zie foto:

De onderste daarintegen helemaal niet. Ik weet vrijwel zeker dat deze bovenste dus defect is (breuk of andere oorzaak), maar weet nu zo snel niet hoe dit op te lossen.

Wat is hier nu 'aan de hand' en hoe kan ik dit het beste oplossen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Waarom is de sponning niet geschilderd? Hierdoor trekt de deur krom.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #3
  Ik had er al op gestudeerd en volgens mij is het een onderkant of bovenkant van de deur.

  Wat ik volgens mij zie is een deurnaald en deze moet je gewoon kunnen verwijderen door de schroeven los te draaien.
  Waarschijnlijk kun je dan ook zien waarom 1 kant kan bewegen.

  suc6

  Gerrit
   

  Klusbarry

  • #4
  @walker, de sponning is wel degelijk geschilderd. Alleen wat vies.

  Ik bedoel inderdaad de deurnaald. Dit is de bovenkant van de deur en de naald hoort vast te zitten (deurnaald aan de onderzijde zit dat ook). De passieve deur heeft dan ook alleen boven de genoemde speling.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #5
  Ik ben een deurnaald tegen gekomen waar de bevestigingsschroeven dwars door het bewegende deel gingen en er ook voor zorgden dat deze op zijn plek bleef.

  Of dat bij deze deurnaald ook zo is kan ik niet beoordelen maar het zou zeker de moeite waard zijn om de schroeven er even uit te draaien en te kijken of dat hier ook het geval is.
  Vaak worden de schroeven zo het hout ingedraaid zonder voor te boren waardoor zo'n schroef het zwaar te verduren krijgt en op een gegeven moment ook gewoon afbreekt omdat hij bij het indraaien al vervormt is.
  Kom je dus bij het uitdraaien afgebroken schroeven tegen dat weet je waarschijnlijk al waar het probleem ligt.

  suc6

  Gerrit
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu