Probleem isoleren plat dak

Timco

  • #1
Hopelijk kunnen jullie medeklussers me helpen. Ik heb dit jaar een huis gekocht en heb meteen een badkamer aangebouwd van 4,5 meter bij 3 meter.


Zoals men ziet hierboven is het stuk links naast de ladder aangebouwd. Het stuk waar de ladder tegen aan staat was er al.

Mijn probleem is nu dat bij het aangebouwde deel we niet meer uitkwamen met het dak na een rekenfoutje waardoor we geen warm dak konden maken. Maar het oude gedeelte (dus waar de ladder tegen aan staat) is wel een warm dak.

Nu heb ik heel informatie al op klusidee gevonden over het isoleren van het plat dak en de problemen met het van binnenuit isoleren. Dus wou ik graag een omgekeerd dak gaan toepassen. Maar het probleem hierbij is zoals je ziet dat het ouder gedeelte (waar de ladder tegenstaat) erg veel water op blijft staan maar het nieuwe gedeelte waar we hebben aangebouwd blijft wel altijd droog staan.

Aangezien overal word aangegeven dat het water niet mag blijven staan bij een omgekeerd dak zie ik door de bomen het bos niet meer. Is het mogelijk om alleen het nieuwe gedeelte omgekeerd dak te doen? En het oude gedeelte zo laten aangezien dit wel een warm dak is? Of krijg je dan ergens een koudebrug? Verder ben ik bang dat mijn boeiboorden te laag zijn voor het omgekeerd dak.

Ik maak me nu wel zorgen wat betreft de isolatie want de aanbouw word een badkamer met vloerverwarming en radiator en deze ligt al helemaal bloot dus zonder aanliggende muren. Ik hoop dat ik dit nog redelijk kan isoleren.

Weten jullie misschien nog andere oplossingen eventueel. Ik las ook dat men van binnenuit kan isoleren maar dan moet er een spouw tussen isolatie en de dakplaten zijn. Maar er lopen 9 balken en de ruimte hiertussen zou ik dan overal apart moeten ventileren dat worden nogal veel open stootvoegen. Opzich niet zo een probleem maar is het verstandig?

Bedankt alvast voor het vele leeswerk :p[/code]
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Aan de kant waar het meeste water blijft staan een extra afvoer maken.
Hoe hoog zijn de opstanden ?
 

Kacheltje

  • #3
Hoe heb je aan de voorwaarde kunnen doen van je bouwvergunning dan om het dak ongeïsoleerd te houden? :roll:

Je had kunnen overwegen om het gehele dak wat hoger te houden om zo het afschot op orde te brengen en het nieuwbouwdeel te isoleren. Dat je op het oude deel wat meer isolatie dan hebt zal niet nadelig zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een bouwvergunning heeft niets met de vraag van TS te maken, bij de vraag blijven a.u.b.
 

Timco

  • #5
Het was bouwvergunningsvrij, we hadden al overwogen om het dak hoger te maken. Maar het probleem was dat er een overgang is van plat dak naar schuin dak zie foto:


Ik wou hier toen liever afblijven aangezien het allemaal nog in goede staat is en waterdicht.

@jan de opstanden zijn op zijn laagst 5 cm ongeveer. Extra afvoer zou zijn te overwegen inderdaad aangezien aan deze kant al een afvoer zit.

Bedankt voor de reacties :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Bij een omgekeerd dak blijft de hoeveelheid water dat er op kan vallen gelijk, de randhoogte van 5 cm is niet veel maar zal bij een extra afvoer geen probleem hoeven zijn als het nu ook goed werkt.
De dakdekker kan u vertellen of de hoogte van de dakrand onder de pannen voldoende is, die kan simpel hoger gemaakt worden als dat nodig is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die dakopstand lijkt mij erg laag. Met 100 mm XPS op het nieuwe deel krijg je ongeveer een Rc van 3,3 even ruw gekeken.
Inclusief een flinke laag grind/of tegels. Deze laag is voor de UV bescherming van de XPS en om het drijven van de isolatie te voorkomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu