Zolder - schuin dak isoleren probleem

RamonWeijers

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb vorig jaar zomer het schuine dak van onze zolder geïsoleerd omdat wij onze slaapkamer daar gingen maken. Gisteravond stond er een streep donkerbruine, stroopachtige vloeistof op één van de dakspanten. Deze kwam onder de gipsplaat door. Vandaag heb ik de gipsplaat en wol verwijderd om te kijken waar het vandaan kwam. Het lijkt gekgenoeg vanuit de wol te komen. Maar wat nou de oorzaak en oplossing is?

Het betreft een huis uit 1977 met een schuin pannendak met een dun laagje wol onder de pannen. Ik weet niet wat voor soort wol dit is. De dakplaten waarop het rachelwerk gemaakt is lijkt een soort van spaanplaat, of een anderszins geperste vezelplaat. Deze zijn geplaatst op de spanten, waardoor je dus aan de binnenzijde tegen deze platen aankijkt. Tussen de spanten heb ik een rachelwerk gemaakt van vuren hout, 60 cm hoh. Hiertussen zit het isolatiemateriaal, Knauf Insulation Easy voor hellend dak. Dit is een minerale wol van 125mm met een Rd waarde van 3,55. Volgens de verpakking kun je, nadat je de aluminium rand op het rachelwerk hebt geniet, direct de gewenste afwerklaag aanbrengen. Zoals ik dat dus begrijp heb je geen dampremmende folie o.i.d. nodig.

Bijgevoegd de foto's. Wie kan me uit de brand helpen?

Bij voorbaat bedankt!
Ramon


 

Tfro71

  • #2
En is die bruine wol ook nat dan?
 

RamonWeijers

  • #3
Misschien dat de foto van de onderkant van de wol niet helemaal duidelijk was, maar er zit daar ook wat van die "stroop". Ik heb de wol voorzichtig wat uit elkaar geplukt om te zien of het helemaal van binnen komt. Dit is niet het geval, het zit oppervlakkig. Bijgevoegd een foto hiervan.

Ik heb ook nog even een foto van de bovenzijde genomen, want ik kwam er achter dat daar ook een plek zit, maar dan veel groter. Hier zit het niet op de spant of het rachelwerk. Het lijkt ook niet doorgesijpeld te zijn naar beneden, want daar zit het over de hele breedte alleen oppervlakkig.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Heeft het ook nog een geur? Indien een schoorsteen aanwezig: het lijkt op roetdoorslag / creosoot.
 

RamonWeijers

  • #5
Ik heb geen schoorsteen, alleen een rookgasafvoer van de cv ketel. En deze zit zeker 4 of 5 meter verderop. Er zit ook geen geur aan voor zover ik kan ruiken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ook geen gekrabbel gehoord van muizen of erger nog van een steenmarter ?
Die graven zich soms in de isolatie.
 

RamonWeijers

  • #7
Nee, en we slapen er recht onder. Dus ongedierte hadden we wel gehoord. Daar had ik dan ook de sporen van gevonden. Heb een paar jaar geleden de isolatie van de bijkeuken vervangen, en daar hadden we muizen gehad. Keutels en tunnels in de wol.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu