Positie thermokoppel geiser

Erik_w107

 • #1
Enige tijd geleden heb had ik last dat de waakvlam van mijn Vaillant geiser type MAG400/7 telkens uit ging. Ik ben op onderzoek uit gegaan en ontdekte dat de bevestiging van het thermokoppel de oorzaak was. Dit thermokoppel behoort op zijn positie te blijven zitten door een klemmetje. Dit klemmetje klemde niet meer, en hierdoor zakte het thermokoppel naar beneden, zodat de niet meer in de buurt van de waakvlam zat.

Ik heb er een nieuw klemmetje op gezet. Ik ontdekte alleen dat het puntje van de thermokoppel niet in de vlam steekt, zoals ik dacht dat het hoort. Hij zit zo'n 5 mm naast de top van de waakvlam. Hij 'voelt' nog net genoeg warmte om aan te blijven denk ik, maar floept toch regelmatig uit.

Misschien heb ik het houdertje van het thermokoppel verbogen bij het monteren van het nieuwe klemmetje, waardoor hij niet meer op de juiste positie zit. Klopt dit en moet ik hem (terug)buigen zodat het puntje in de vlam steekt, of is het een ander probleem?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ketelman

  • #2
  Kan het zijn dat de waakvlam vervuild is en daardoor niet "fel" genoeg brand en op die manier het thermokoppel niet raakt?
   

  Erik_w107

  • #3
  Ik heb de waakvlam uitmonding 'doorgeblazen' via het gaasje waardoor de lucht gaat voordat het bij de gasuitmonding komt. De vlam verandert niet; hij brandt mooi blauw. Met het stelschroefje kan ik de vaakvlam wel harder laten branden, maar dan nog raakt de thermokoppel nooit de vlam.

  Begrijp ik goed dat de waakvlam zelf het thermokoppel niet moet 'raken'? Hij brandt er nu schuin overheen.
   

  Ketelman

  • #4
  De vlam moet de punt van het thermokoppel raken, laten we zeggen de bovenste 5 mm is in principe voldoende
  De waakvlam schoonblazen door het zeefje is natuurlijk een begin maar in de waakvlambrander zit een gasinspuiter welke ook schoongemaakt moet worden.

  Als je onder het zeefje de wartel losdraait (na het afsluiten van het gas natuurlijk) kom je bij de inspuiter.
  Een klein messing "tonnetje"
  Let op dat je het kleine pakking ringetje niet kwijt raakt. :wink:

  Als je naar de inspuiter kijkt zie je dat er een klein gaatje inzit, iets van 0,3 mm groot (of klein )
  Blaas dit schoon, blaas nu voor je de inspuiter terugzet door het zeefje en blaas ook door de brander vanaf de positie waar de inspuiter zat. (dus blazen op de plek waar de wartel zat)
  Monteer het hele spel weer in die volgorde zoals het zat.

  2 belangrijke punten om te onthouden
  • Doorblazen van de waakvlambrander kan je beter doen met perslucht dan met je mond i.v.m. mogelijk vocht wat je erin blaast. Klinkt misschien raar maar een 0,3 mm gaatje zit zo dicht. :mrgreen:
  • Als alles weer in elkaar staat en de waakvlam brandt, controleer dan de koppelingen die je hebt losgehad op gasdichtheid !!! maak een klein beetje sop aan (afwasmiddel met een beetje water) en controleer hiermee de wartel die je hebt losgedraaid.
   Vergeet ook niet de wartel aan de andere kant van de waakvlam gasleiding te controleren ook al heb je die niet losgehad.
  Beter een keer te vaak gecontroleerd dan een gaslek in je toestel !

  Succes

  PS Niet aan je waakvlam brander gaan buigen, het breekt af voor je het weet en dan wordt het koud douchen.
  En in geval van twijfel altijd de vakman erbij halen.
   

  Erik_w107

  • #5
  Ketelman, bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik zal je advies opvolgen en als het niet helpt en ik kom er niet uit schakel ik de vakman in.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu