Pomp zonneboiler wordt gloeiend heet

Jvhoorn

  • #1
Ik heb Solahart Energypak zonneboiler. Hierin zit een Salmson NYL 33-25 P pomp, die is ingesteld op stand 3 (65W 0,28A). Hierachter (buiten het apparaat) zit een Grundfos UPS 25-60 (p/n 49546500) pomp, die is ingesteld op stand 2 (65W 0,30A).

De 2e pomp (Grundfos) wordt regelmatig gloeiend heet. Ook wanneer ik een andere stand kies. De pomp draait goed. Ik heb deze zelfs al even tijdelijk vervangen door een AWB 25-50 pomp, ook die werd heet.

Ook heb ik al eens hogere vulpunten laten maken, zodat er meer water/ vloeistof in het systeem zit en er minder hoog opgepompt hoeft te worden. Helaas heeft dit het probleem niet verholpen.

Kan het zijn dat de twee pompen die achter elkaar zitten niet goed op elkaar zijn afgestemd? Waarom zitten er eigenlijk twee achter elkaar, is dat nodig? De installatie staat op de begane grond, de zonnecollectoren zitten op het dak (ik schat zo'n 10 meter hoog).

Heeft iemand een idee hoe dit het gemakkelijkst op te lossen is? Alle suggesties zijn welkom.
 

Chathanky

  • #2
Ik vermoed dat het zit in de doorstroom of dat er lucht in je systeem zit.
Zaken hangen ook af wat voor zonneboiler je hebt.

Het is toch niet zo dat het is vanwege je systeemtemperatuur? Als je collector 90 graden water aanmaakt is de pomp logischerwijs bloedheet.
 

Jvhoorn

  • #3
Het is niet de systeemtemperatuur, want als ik wat verder vanaf de pomp de leidingen voel dan is de temperatuur daar veel lager. Het is de leiding naar boven, dus de 'koude' leiding.

Het systeem hoort toch maar voor een deel gevuld te zijn met vloeistof? Er hoort dan toch ook lucht in het systeem te zitten? Ik heb, zoals ik al aangaf, al geregeld dat het systeem nu hoger is afgevuld dan gebruikelijk.

Wat ik vermoed is dat het systeem zo nu en dan blijft doorpompen, terwijl alle vloeistof al boven is. En dat als er geen vloeistof meer te pompen is de pomp heet wordt. Zou dat kunnen, en in dat geval: is daar wat aan te doen?
 

Chathanky

  • #4
Ik vermoed dat je pomp wel draait maar geen vloeistof verplaatst.
De pomp wordt dan idd gloeiend heet terwijl het verderop koud blijft.

Er zijn diverse oorzaken en afhankelijk om wat voor systeem het gaat.
Het kan lucht zijn of te weinig vloeistof in het vloeistofvat als je een leegloopsysteem hebt.

Het lijkt me wel verstandig om de pomp uit te zetten de pomp kan beschadigen als het probleem niet opgelost is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu