Oud 'broos' pleisterwerk verwijderen of niet?

Siemon

  • #1
Goedemiddag,

in mijn 'oude' jaren 30 woning willen wij de muren gaan aanpakken. Nu is het idee ofwel stucken ofwel egaliseren en renovatievlies. Echter, de originele pleisterlaag (1cm dik) is redelijk zanderig indien je er met een schroevendraaier in port en vervolgens met je vinger wat uit probeert te halen. Met een beitel over de muur gaan zonder al te veel druk verwijdert de gehele laag tot aan de stenen (zie foto in de bijlage).

Een aannemer die wij voor een offerte vroegen zei dat alle muren eerst helemaal afgestoken moeten worden voordat ze behandeld kunnen worden, waar ik mijn twijfels over zijn advies (mede door andere dingen die hij zegt). In princiepe laat niks laat los indien je er niet in gaat zitten porren. Daarnaast brokkelt überhaupt alles af in dit jaren 30 huis indien je er in gaat porren/borren.

Ik probeer mijn vriendin te overtuigen dat ik de klus zelf mag doen, vandaar de vraag: moet zo'n relatief broze onderlaag echt verwijdert worden (voor stuckwerk of renovatievlies)?

Gr!

Muur.jpeg
 

Siemon

  • #2
Ik kan mijn vorige bericht niet meer aanpassen, vandaareen update:

"In princiepe laat niks laat los indien je er niet in gaat zitten porren." Hiermee bedoel ik dat je dan ook echt met een hard voorwerp moet porren in het pleisterwerk. Indien je er met je vinger gaat porren en vrijwen laat in princiepe niks los, vandaar de topic term "Broos".
 

robdeb

  • #3
Hier geldt: los is los, vast is vast. Wil je het goed doen, dan moet je alles wat enigszins los zit echt van de muur halen. Anders krijg je later gegarandeerd scheuren of hele plakken die van de muur komen. Sowieso is het beroerd stucen met eventuele korrels tussen je spaan. Als het gaat om kleine stukjes aanhelen (zoals op de foto), dan kun je overwegen niet alles af te steken. Maar dat is verre van ideaal. Het over de tijd loslaten van een cementgebonden raaplaag, zeker van kalkzandsteen, is gewoon een bekend probleem.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Stucadoor hier zegt altijd dat je alles moet verwijderen wat los zit anders zit je nieuwe stucwerk ook los.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Geen idee of je nog leidingwerk aan moet gaan passen. Want na het infrezen van nieuwe leidingen zal er veel loskomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu