Houten klossen (van balkon) op plat dak vervangen

JakobA

  • #1
Beste allen,

Onlangs bleek dat de houten railing op het balkon volledig aan het verrot is. Na demontage en nadere inspectie blijken de houten klossen op het (bitumen) dak ook volledig verrot. Aan de oude spijkers die ik erin vond vermoed ik dat deze eind jaren 40 geplaatst zijn.

Mijn vraag is nu: hoe kan ik deze klossen het beste vervangen? Zijn deze gelijmd op een oude bitumen laag en kan ik deze dan verwijderen en direct nieuwe klossen plaatsen of betekent vervangen ook dat het dak aangepakt moet worden?

Zie foto's van de situatie hieronder:




 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Balkon is van beton? Zo ja zou ik er een betonnenpoer op storten. Zelf zou ik de poer een ronde vorm geven zodat ik het met een bitumen manchet kan afwerken.
Rechthoekig zoals het nu zit kan ook maar je krijgt veel hoeken die je waterdicht moet maken.
Er zijn nog meer oplossingen hoor.
 

JakobA

  • #3
Balkon is helaas niet van beton. Zou in dit geval wel makkelijker zijn geweest.

Werken met ronde steunen lijkt me inderdaad een slim idee om herhaling te voorkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je zou ook aan een oplossing kunnen denken van staal. Zoek een geschikte dakdoorvoer bijvoorbeeld een van kunststof en zet deze de dakbedekking. Het lastigste wordt een kraag die van de staander over de doorvoer valt.
Vraag me af, het hout van het balkon waar deze houtenpoer opstaat wat is de conditie. Zal geen 100% meer zijn. Hoe ga je dat oplossen.
Rood is de doorvoer, zwart de paal en bruin de dakbedekking.
 

JakobA

  • #5
@wgb: staal is helaas geen optie omdat het balkon bij de buren doorloopt (twee onder een kap). Hierdoor verliest het huis wat van het aanzicht.

Ik vraag me af of er onder de klossen schade is aan het dak. Er is geen indicatie van enige lekkage en ik vermoed dat de klossen al langere tijd rot zijn. Ik vond elders op dit forum iemand die aangaf dat men vroeger de klossen op de bitumen laag plakten (dan zou er geen onderliggende schade moeten zijn toch?).

Als dat het geval is dan zou ik dit kunnen repliceren. Allicht dan wel met een dakdoorvoer voor betere bescherming van paal en dak.

Heeft een van jullie ervaring met dergelijke constructies uit de jaren 30/40? Ik maak liever geen gaten in de dakbedekking als dat niet strikt noodzakelijk is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Schijnbaar komt de sterkte van het hek niet uit die paaltjes en zit de bovenrailing vast aan een muur of iets dergelijks.

gebruik gewoon de zelfde construktie

oude klos weghalen
dakbedekking goed schoonmaken
gooi er een kwak vloeibare dakreparatie pasta op daar druk je de nieuwe klossen in en zet het vast met een paar rvs schroeven door de oude dakbedekking heen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als voorheen de klossen met warme bitumen op de dakbedekking zijn bevestigd is dat een betere bevestiging dan dakpasta waar veel oplosmiddelen in zijn verwerkt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Juist niet.
door dat oplosmiddel hecht die pasta ook vrij goed op oude bitumen zelfs als het nog enigszins vochtig is.
(het is daar speciaal voor bedoeld)

warme bitumen op oude gieten heeft geen enkele zin
(en er komen bovendien nog veel schadelijker dampen bij vrij dan het beetje oplosmiddel uit de pasta)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Al eens pasta of die van de beroemde gele kokers van een jaar of tien oud tussen de vingers gehad.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Dat is hier niet geschikt voor, het gaat om een vloeibaar reparatiemiddel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu