Plat dak aanbouw, aansluiting met plat dak buren

Theo57

  • #1
Ik wil graag een uitbouw maken met plat dak. Mijn buren hebben dat al. Nu stel ik voor mijn aanbouw dezelfde hoogte te geven als de aanbouw van de buren en door een loodgieter een waterdichte overkapping te maken over de 2 opstaande randen.
Mijn buurman wil dat absoluut niet. Hij eist dat ik 25 cm onder zijn dak blijf en ik mag dan wel een loodslab infrasen in zijn muur. Maar aan zijn dakafdichting en muurplaat mogen we absoluut niet komen.
Ik wil dit liever niet en stel voor om een loodgieter een goeie oplossing te laten bedenken, in mijn ogen 2 aparte waterdichte daken even hoog en tegen elkaar aan. Daarna een gezamenlijk overkapping voor de naad.
Wat zou jullie advies zijn in dit geval ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waar of hoe, wat zijn de mogelijkheden voor het afvoeren van het hemelwaterafvoer?
Je maakt jouw dakopstand hetzelfde als de bestaande dakopstand van jouw buurman. Dat wordt dan ook de erfscheiding. Je krijgt allebei je eigen dak. Je moet dan ook je eigen afvoer kunnen hebben.
De trim en het boeiboord ga je ook het zelfde maken als die van je buurman dat staat wel zo netjes.
 

Theo57

  • #3
Dat was inderdaad de bedoeling, exact hetzelfde, alletwee een eigen dak met eigen opstanden en eigen afvoeren. Alleen hij wil het niet omdat er dan op de scheiding iets gemaakt moet worden om die tussenrand waterdicht te houden. Mij lijkt het geen probleem voor een loodgieter, maar hij wil perse niet dat er iets aan zijn dak gemaakt wordt. Alleen onder zijn muurplaat mogen we een loodslab inslijpen maar dat vind ik veel te laag worden voor mijn dak en plafond.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Informeer eens bij de gemeente of u even hoog mag bouwen als de buurman, volgens mij mag dat gewoon en heeft de buurman niets te maken met de hoogte als u niet boven zijn dak uit komt, voor zover ik weet moet hij zijn medewerking verlenen.
 

Theo57

  • #5
Excuus voor het even tijdelijk niet reageren.
Inmiddels zijn we een week verder.
Van de gemeente mogen we net zo hoog bouwen als de buurman. Sterker nog, ik denk dat als ik lager bouw, de gemeente dat niet zo mooi zou vinden.
Maar de buurman ligt nog steeds dwars.
Hij kan mij uiteraard niet verbieden tot op die hoogte te bouwen, maar hoe krijgen we de rand waterdicht zonder aan zijn dak te komen.
Ik stelde voor net zo hoog bouwen, met alletwee een eigen opstaande rand en eigen waterafvoer. De naad tussen die 2 opstaande randen dan overlappen met dakleer wat aan beide kanten naar beneden toe geplakt wordt. Maar hij wil perse niet dat we aan zijn dak komen.
Iemand nog suggestie's ?
 

Tinus B

  • #6
Als ik jou was zou ik de buurman uit laten leggen, welke redenen hij heeft om niet in jouw voorstel mee te gaan.
'Wil ik niet', vind ik zelf niet zo'n sterke namelijk. Hopelijk kan hij je duidelijk maken wat zijn redenen zijn en ben jij in staat hier een oplossing voor te vinden. Ik denk dat er op dit forum kennis en wil genoeg te vinden is om constructief mee te denken.

Succes! Ik ben benieuwd wat zijn antwoord is.
 

Theo57

  • #7
Ik heb al uren met hem hierover gesproken. Overigens best een aardige man altijd goed mee op kunnen schieten, maar een verschrikkelijk "pietje precies".
Op zich niets mis mee natuurlijk, maar dat is nu echt de enige reden die hij aangeeft. Zijn dak is nu waterdicht en hij wil gewoon niet dat er aan zijn dak geprutst wordt. Meer reden geeft hij niet en hij heeft het de afgelopen weken wel een tiental keer op die manier tegen me gezegd.
Echt een andere reden heeft hij me niet genoemd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik zou hem vragen een deskundige een rapport te laten maken waarin zijn mening terecht is, gegarandeerd dat hem dat niet lukt.
Andersom kunt u dat ook laten doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Of je laat een architect/bouwkundige een ontwerp maken zoals jij het zou willen of kunnen.
Er is geen tekening, vergunning nodig?
 

Theo57

  • #10
Nee er is geen vergunning nodig en om nou een architect in te schakelen voor zo iets eenvoudigs. En om de afscheiding waterdicht te maken zal ook hij toch met iets komen wat over de rand heen gaat vastgemaakt aan de 2 opstaande randen van de daken. En dat wil hij dus perse niet.
Ik hoop eigenlijk op een oplossing om het toch waterdicht af te sluiten zonder dat ik aan zijn dak hoef te komen. Hij heeft er een kraal zitten van zink met daaronder een kleine plank.
Maar zonder zijn dak aan te raken, een waterdichte afsluiting maken zal wel onmogelijk zijn ben ik bang
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Wanneer u een loodslab in de muur maakt en het water gaat met een hoosbui over de dakrand dan wordt zijn muur zeiknat, daar zal hij niet blij mee zijn.
Met een overlap over beide daken zal hier geen sprake van zijn.

Een loodslab is in principe waterdicht maar, zoals gezegd, met een hoosbui kan het er achterlangs lekken.
 

Ralph

  • #12
Laat de buurman zijn dakdekker het doen, daar heeft hij kennelijk alle vertrouwen in.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als er nu een daktrim zit en jij zet je daktrim precies even hoog met een kleine ruimte zou je daar een soort van afdeklijst tussen laten vallen.


Of maak eens een foto.
 

Theo57

  • #14
Bedankt voor jullie reacties en het meedenken. Zoals de tekening hierboven zou ik het graag maken. Super waterdicht. Geen enkel probleem, maar hij wil het dus niet.
Vandaag gebeld met de gemeente maar die zeggen het is geen bestuurlijk probleem maar een wettelijk probleem. Dus enige mogelijkheid is de kantonrechter.
Maar ik denk dat ik de zaak omdraai. We gaan verder met bouwen, zie de 2 foto'tjes hieronder, de witte muur gaat omhoog, we dekken die ook af met een zinken plaat net als bij de buurman. Die 2 zinken platen komen dan klem tegen elkaar te zitten. De naad spuit ik vol met EPDM en daarna plak ik er dakleer overheen van links beneden naar rechts beneden. Dan heeft hij het initiatief te nemen om er wat tegen te doen.
Ik kan nu wel richting kantonrechter om toestemming af te dwingen maar dan ligt alles zeker een maand stil en daar heb ik weinig zin in.
Nogmaals bedankt voor het meedenken, ik ga me verder verdiepen in gerechtelijke oplossingen.
Wel heel jammer en onzinnig dat je voor zo iets wat zo simpel kan zijn, misschien nog een rechter nodig gaat hebben.



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Misschien zou u een plaatje zink onder de boei van de buurman kunnen drukken en schuin over de mastiekschroot laten lopen.
Het zink zetten kan de loodgieter voor u doen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Als de trim van de buurman niet afwatert naar jou toe, en jij de nieuwe ook niet laat afwateren, komt er nauwelijks water tussen. Dan kan je het naadje afkitten of gewoon open laten.

Ik zou in ieder geval een oplossing kiezen waarbij je de trim van de buurman niet beschadigd of bewerkt. Dus liever al geen kit. Iets er los overheen zou op zich moeten kunnen, je kan het aan jouw kant vastzetten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Het lijkt op een zinkendeklijst van je buurman. Over het algemeen kan je daar zo iets tussen zetten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Zoiets bedoel ik ook, zou misschien ook achter de boei kunnen.
 

JaapB1

  • #19
Hallo, ik zit met een vergelijkbaar probleem van een buurman die niet wil.
Ik vroeg me af hoe dit nu (juridisch) is afgelopen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu