Isoleren platdak aanbouw

WillyBogard

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb me zojuist aangemeld op dit forum en ben dus nieuw. Ik had een vragen over isolatie van het platte dak van de aanbouw van mijn jaren 30 woning. In de aanbouw zit onze keuken en aangezien ik deze wilde verbouwen heb ik het plafond eruit gehaald. Ik schrok van wat ik daar aantrof. Een deel van het dak was geisoleerd van binnenuit met piepschuim blokken tegen het houtwerk zoals in "1", voor een deel zat er niets zoals in "2" en voor een deel lagen er piepschuim plaatjes waar veel ruimte tussen de platen aanwezig is met ook nog eens 5cm loze ruimte tussen de blokken en het houten plafond. Ik heb slechts de helft van het plafond eruit gehaald, ik ben benieuwd wat ik nog meer aantref.

Bij het weghalen van een aantal blokken die tegen het dak aanzaten merkte ik dat de blokken nat waren. Ik heb de blokken verwijderd en merkte dat er houtrot aanwezig is. Zie"4", "5", "6".

Dit wil ik opnieuw isoleren. Ik lees op internet dat ik het beste van buitenaf kan isoleren om vochtproblemen te voorkomen. De vorige bewoner heeft de dakbedekking in 2017 laten vervangen maar heeft verder niet laten isoleren. Dit lijkt me wel verstandig alleen ga ik dit denk ik dit jaar niet meer redden dus dat wordt volgende zomer.

Wat zouden jullie doen? Zou ik deze zomer in ieder geval de binnenzijde isoleren met glaswol en dampwerende folie? En wat te doen met het houtrot?

Alvast heel erg bedankt!

Willem.

1.jpeg 2.jpeg 3.jpeg 4.jpeg 5.jpeg 6.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hharbers

  • #2
  Je hebt nu een slecht uitgevoerd koud dak,
  De warme lucht uit je keuken condenseert aan onderzijde van je dak tegen de koude dakbedekking
  Hierdoor wordt hout nat en krijg je rot als het niet weg kan ventileren

  Ik weet niet hoe groot je dak is maar als je tocgh goed wilt doen geheel aanpassen naar warm dak (isolatie aan buitenzijde)

  Op een jaartje komt het niet, zal niet zo maar in elkaar vallen.

  Als je per se plafond al weer dicht wilt maken dan nu alvast rotte dakbalken repareren/vervangen zodat je plafond weer dicht kunt maken (zonder isolatie)

  Volgend jaar dakbedekking eraf, nieuw isolatie en dakbedekking er weer op.
  Misschien is je dakbeschot ook wel rot welke je dan ook kunt herstellen
   

  WillyBogard

  • #3
  Bedankt voor de reactie! Het goede nieuws is wel dat de rotte plekken op de foto de enige rotte plekken zijn. Ik heb nog meer weggehaald maar de rest is in goede conditie.

  " Misschien is je dakbeschot ook wel rot welke je dan ook kunt herstellen"
  Het rotte hout is denk ik het dakbeschot :??

  Zou het een goed idee zijn om het van binnenuit te isoleren (koud dak) waarbij ik klimaatfolie toepas? Dit kan blijkbaar zowel vocht weren als het dak koud is om condens te voorkomen, en vocht doorlaten als het dak warmer wordt. Dan volgend jaar van buitenaf, de dakbedekking eraf halen, het dakbeschot dat rot is vervangen en dan vervolgens ook isoleren van buitenaf?

  Wederom bedankt
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu