Planning nieuwe CV renovatiewoning

Max_the_roos

 • #1
Hallo,

Ik ben bezig met de renovatie van een vrijstaande woning uit 1959. De benedenverdieping van circa 50m2 wil ik grotendeels voorzien van vloerverwarming HoH 10cm (woonkeuken(35m2), hal(5m2) en wc(2m2, hier wordt ook de verdeler geplaatst)). Ik wil hier 5 groepen plaatsen. Ik ga noppenplaten met isolatie leggen en vervolgens alles dichtsmeren met een cement chape en dan tegelen. De ondergrond hiervoor is een laag isolatie (EPS) waarover beton (15cm) is gestort.

Omdat ik nog aan het onderzoeken ben wat ik met de buiten muren kan doen (spouwmuur isolatie) ga ik sowieso twee radiatoren bij plaatsen in de woonkeuken zodat ik zeker weet dat ik deze op temperatuur kan krijgen.

De plafonds tussen de begane grond en de eerste verdieping, en tussen eerste verdieping en zolder zijn voorzien van glaswol isolatie. De badkamer wil ik gaan verwarmen met een radiator en in de retourleiding van deze radiator een RTL ventiel voor een lus vloerverwarming. Ook deze vloerverwarming leg ik in een laagje chape met daaroverheen tegels.

Over de slaapkamers ben ik nog niet uit of ik wel of geen verwarming ga plaatsen. Zelf slaap ik nooit met een verwarming aan. Echter, met het oog op toekomstige kinderen is de optie tot verwarmen van een slaapkamer mogelijk wenselijk. Ik ben nu van plan om te zijner tijd, indien nodig een slaapkamer te voorzien van een elektrische verarming.

De zolder wordt momenteel niet gebruikt. Deze zal ik in de toekomst echter wel gaan opknappen. Dan wil ik hier mogelijk wel iets van verwarming en zeker warm water omdat ik er waarschijnlijk een tweede badkamer zal gaan plaatsen.

De CV plaats ik in de kelder. Vanuit hier kan ik alle ruimtes goed bereiken. Ook zal vanaf de CV de keuken en badkamer van warm water worden voorzien.

Onderstaand is en schematische afbeelding van hetgeen ik in gedachte heb.

Ik zou graag van jullie horen of ik hier denk fouten gemaakt heb en wat jullie nog als verbeterpunten zien.

Alvast bedankt!

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • JamesMiller

  • #2
  Een RTL ventiel plaats je op de retour van de vloerverwarming.


  Verder ziet het er goed uit. Persoonlijk zou ik wel radiatoren plaatsen in de slaapkamers. Je kan ze altijd nog uitzetten, maar bijplaatsen gaat minder snel.
   

  Marcn88

  • #3
  @james miller
  Zo plaats je dus een rtl ventiel niet want hoe wordt de vloer nu beveiligd tegen een aanvoer temp van 90 graden? Die gaat zoals u het tekent gewoon door de vloer heen totdat het rtl ventiel een graad of 40 bereikt en de vloer er zo ongeveer al uit ligt.
  Een rtl ventiel plaats je na een radiator dus op de radiator de aanvoer dan vanhit de radiator een rtl ventiel die zorgt dat er geen hogere temperatuur de vloer in kan dan de ingestelde 40 graden en dan via de vvw naar de retour, de radiator koelt het water dus voor een deel af
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #4
  Ik raad het plaatsen van een RTL ventiel altijd af (en sta ook niet toe dat onze monteurs zoiets doen!)
  Vroeg of laat komt de wens om de vloerverwarming apart te kunnen regelen van de radiator: en dat gaan niet.
  Er zit ook geen enkele vorm van beveiliging op. Blijf het een onveilig manier van regelen vinden voor een surrogaat vloerverwarming.
   

  JamesMiller

  • #5
  Zo plaats je dus een rtl ventiel niet
  Ik heb t niet verzonnen. Zo staat het in alle handleidingen. Dit specifieke plaatje komt uit de installatiehandleiding van hei*meier
   

  Max_the_roos

  • #6
  Degooyer,

  Ik snap dat het niet de ideale oplossing is, maar als ik slechts één groep wil plaatsen wel het gemakkelijkste toch? Of heb jij een goed alternatief hiervoor?
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #7
  Zo veilig en beveiligd mogelijk, dus met een verdeler. Maar ja, dat zal wel weer te duur worden gevonden....
  Als ik dan ook nog diverse verkeerde aansluitschema's zie en constateer, dat er veel te grote groepen op zo'n RTL ventiel worden aangesloten, adviseer ik uit ervaring om zoiets niet toe te passen.
   

  Max_the_roos

  • #8
  Degooyer,

  Ik doe iets liever goed dan goedkoop. Maar ik wil wel altijd graag begrijpen waarom ik iets doe.

  Ik wil circa 25m vloerverwarming leggen op de badkamer. Zijn er ook mogelijkheden voor een 1-groeps verdeler die meer de afmeting heeft van een RTL ventiel? Een volledige verdeler met pomp kost namelijk wat meer ruimte dan zo'n ventiel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu