Planken trekken hol na verven

Streker

  • #1
Ik ga in mijn keuken de wanden betimmeren met vurenhouten planken en ik wil niet dat de planken hol gaan trekken.

Ik heb laats bij iemand gezien dat alle planken hol waren getrokken terwijl de kern (het hart) van de plank naar binnen was gericht. In theorie zou de plank dus bol moeten gaan staan.
Nu denken we dat de oorzaak is dat de plank eerst op de muur is bevestigd en daarna is geschilderd. De warmte in huis laat dan de natte geschilderde kant krimpen.

Hoe kan ik dit voorkomen?
-De voorkant van de planken voor het timmeren gronden en laten drogen, zodat de temperatuur bij het drogen aan beide zijden gelijk is?
-De planken voor het timmeren aan 2 kanten gronden?
-De voorkant gronden en de achterkant nat maken met water?
 

Jvsteenb

  • #2
Kwartiers gezaagde delen toepassen, en vuren waar mogelijk vermijden.
Als dat allebei niet kan: goed drogen ( dus vooral NIET in de keuken i.v.m. de vochtigheidsschommelingen ) en aan beide kanten degelijk gronden. Liefst de achterkant van de delen eerst voorzien van een paar ontspanningsgroeven. Let er op dat de kopse kanten behoorlijk meer grondlak op zullen nemen.

Een keuken is een omgeving waar van tijd tot tijd een erg hoge relatieve luchtvochtigheid heerst - dat zal zeker ook achter de geschilderde betimmering het geval zijn, met name als het vocht condenseert op of in de toplaag van een relatief koude wand erachter. De niet geschilderde achterzijde zal die vochtschommelingen sneller volgen, en breder willen worden - het deel trekt hol. Ook als door verwarming het vocht in de plank migreert naar de niet verwarmde achterzijde zal dit optreden - weer hol. Een plank zwelt sneller dan 'ie krimpt, dat speelt ook mee.
Ontspanningsgroeven ( standaard aanwezig in veel schroten of massieve vloerplanken ) geven de vezels aan de niet in zicht liggende zijde wat meer ruimte om te zwellen, terwijl tegelijk de trekkracht bij krimpen onderbroken wordt. Hierdoor zal het effect van hol/bol trekken belangrijk verminderd worden.

Vr. gr.

Job
 

Streker

  • #3
Job,
Bedankt voor het delen van je kennis.:D

Nu vraag ik mij echter af of ik de planken direct tegen het dampremmende folie kan bevestigen. Dit in verband met het daar op condenserende vocht.

M.v.g., Peter.
 

Jvsteenb

  • #4
Hallo Peter,

Goede vraag, ik heb dat eigenlijk nog nooit bij de hand gehad....
Voor zover ik weet is het ook niet gebruikelijk om hier dampremmende folie toe te passen. Dampremmende folie is niet dampdicht, en als er al condensaat op ontstaat zal dat grotendeels aan de "koude" kant zijn, dus niet direct tegen het hout aan. Het is gebruikelijker om aan de "warme" kant van een isolatielaag een dampdichte folie toe te passen, maar als het gaat om een betimmering zonder verdere isolatie tegen een muur van bijvoorbeeld beton, baksteen of een dergelijk bouwmateriaal, zou ik zeker geen folie toepassen, welk soort dan ook.
Gewoon een ventilatieruimte tussen de regels zou in principe moeten volstaan om het houtoppervlak zo goed mogelijk condensaatvrij te houden.
Misschien heeft een van de isolatie-experts hier meer over te vertellen ?

Vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu