Wandplanken maken in dit, (niet loodrechte) hoekje

Andalero

 • #1
Ik wil graag een aantal wandplanken maken en ophangen in de keuken (zie ruwe schets).

Ik heb zoiets niet eerder gedaan en loop tegen een aantal problemen aan en vroeg mij of of iemand op het forum tips heeft:

- Het hoekje is alles behalve loodrecht (zie ook foto met loodrecht houten blokje in de hoek), hoe zorg ik dat de plank straks netjes aansluit en niet schots- en scheef word?
- Ik wil ze graag zwevend/blind ophangen en had bedacht dit te doen met dit soort plankdragers
ScreenHunter 697.jpg

Link vervangen door afbeelding - mod

Nou vraag ik mij af of dat kan in deze wand. (Dun wandje>hol>muur, zie foto) Ik denk dat het dan maar moet met lange schroeven, die in de muur zelf verankerd zijn.
- Ik vraag me ook af (misschien zie ik iets over het hoofd) of een wandplank wel vast zit met die plankdragers, als ik het zo zie lijkt het net alsof je de plank er zo af kan schuiven.

Alvast bedankt!

20210817_124222.jpg 20210817_125418.jpg 20210817_1242222.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Je schuift de plank er inderdaad zo op (en af). Soms kan je deze borgen met een schroefje.

Bij een kleinere hoek dan 90° krijg je de plank er alleen opgeschoven, als de plankdragers (en het gat in de plank) even schuin zijn als de zijmuur.

Aftekenen van de schuine zijde kan door de plank strak tegen de lange kant te houden en de zijkant af te tekenen met een afstandsblokje.

 
 • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Andalero

Andalero

 • #3
Bedankt voor het advies!! Mooi trucje met dat klosje, ga ik proberen.

He bah, ik denk dat het lastig wordt om die plankdragers evenwijdig aan de scheve muur te krijgen, ik zie bij deze variant plankdragers ook geen optie voor borgen met een schroefje.

Misschien moet ik toch maar voor een zichtbare ophanging gaan..
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
De plankdrager in de muur kan je waarschijnlijk wel een beetje meebuigen. Door de buigende kracht klemt de plank meteen goed vast (borging niet nodig). De kunst is wel om het niet te overdrijven, want dan beschadigd de zijmuur bij het op z'n plek schuiven van de plank.
 
 • Like
Waarderingen: Andalero

Andalero

 • #5
Ieder nadeel heb z'n voordeel? :-)

Ik ga het denk ik maar gewoon proberen op deze manier! Bedankt voor je advies!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #6
Je kunt best met een onzichtbare bevestiging werken, maar dan zul je latjes aan de muur moeten bevestigen en daaromheen een 'doos' maken. Je kunt de planken dan alleen niet verwijderen, maar dat was je zo te horen toch niet van plan. Zie onderstaande video.

 
 • Like
Waarderingen: Andalero

Andalero

 • #7
Dat is best een idee! Wel meer zaagwerk en kans op afwijkingen denk ik (het lijkt me nog best tricky om het goed op maat te krijgen door dat schuine wandje).

Ik kan alleen in het schuine zijwandje (is denk ik dun MDF) geen pluggen/schroeven hangen. De latjes zouden dan dus alleen aan de achterste muur hangen, ik weet niet of dat instabiel zou worden.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #8
Als de zijwanden MDF zijn, kun je daar prima latjes aan vastschroeven. Er komt niet heel veel gewicht op de planken te staan neem ik aan, en MDF kan die parallelle krachten prima hebben. Anders kun je eventueel ook nog een montagekit gebruiken.

Voor het meet- en zaagwerk kan ik onderstaande video nog aanraden. Daarbij wordt de tekentechniek gebruikt waar IJkenhout het over had.

 
 • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Andalero

Andalero

 • #9
Bedankt voor de videos Impie, vooral na het kijken van die laatste denk ik dat dat maar wordt hoe ik het ga doen! Doe ik het met hollewand pluggen aan de kant van het schuine muurtje :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Een holle plank (torsiebox) over latten schuiven is niet gebruikelijk bij een L-vormige koof. Maar het kan wel als er niet te zware items op komen en je de plank goed vast maakt.
Is in dit geval bij de niet haakse hoek een prima oplossing.

Hoe dik is de MDF? Als je er een gaatje in boort, kom je erachter. Plak een stukje plakband op bv. 12mm vanaf de voorkant om goed te kunnen zien wanneer deze doorschiet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu