Plank bevestigen aan balk in schuine muur, idee? (foto)

Knijntje

  • #1
Hi allemaal,
Op zolder heb ik een schuine muur waar horizontaal een balk doorheen loopt. Aan die balk wil ik een plank bevestigen. Aan één kant van de plank kan ik een hoekbeugel toepassen (zie rode hoekbeugel tekening) omdat ik daar tevens een balk heb die haaks loopt op de richting van de plank (in groen) die ik wil monteren. Aan de andere kant v/d plank zoek ik nog naar een oplossing. Zo makkelijk mogelijk omdat een hoek uitmeten best lastig kan zijn, is mijn ervaring. Ik kom gewoon niet op het idee. Iemand misschien? Mijn dank zou groot zijn!

zolder.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe diep is de balk en hoe diep wordt de plank?
Wat komt er op de plank, hoeveel gewicht?

Je kan een latje van bijvoorbeeld 1x1 cm op de balk leggen, zodat de plank precies waterpas wordt.
Iets steviger is een plankje tegen de balk aan de voorkant, die dan iets naar boven uitsteekt waar de plank op komt te liggen. (Als het wat moet kunnen hebben, kan je dit zwaar uitvoeren)
Als je het netjes wilt doen, dan zaag je dat dat plankje aan de voorkant zo dat de plank er mooi op komt te liggen, maar noodzakelijk is dat niet.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Knijntje

  • #3
Dank je wel :) ...de verhoudingen zijn natuurlijk niet te zien op de foto. Das waar ook; de balk steekt 8cm de muur uit slechts. De plank gaat 26 cm diep worden. Ongeveer 15 tot 20 kilo komt erop.

Ik heb zelf het gevoel dat die plank wat meer ondersteuning nodig heeft aan de kant die het meest uitsteekt. Aan de kant met het hoekijzer zit dat wel goed. Misschien is het ook wel onmogelijk hoor, om een plank stevig op te hangen zonder mooie passende delen te maken van hout of een beugel te lassen o.i.d. Jammer dat die balk zo naar beneden helt! Zelfde helling als de schuine muur..
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je het eenvoudig wilt houden:
Neem een iets dikkere plank en het gaat goed met alleen dat hoekijzer en een blokje op de balk aan de andere kant.
Dus geen 18mm spaanplaat, maar echt hout (18mm gaat waarschijnlijk wel goed) of multiplex van 25mm.
Zet een zwaar boek dan aan de kant van het hoekijzer.

Gewoon doen, je ziet en voelt wel of het stevig genoeg is.

Persoonlijk zou ik die balk opdikken met een balk die in de lengte schuin gemaakt is, zodat het netjes aansluit, maar dat heb je (iemand met) een zaagtafel nodig. Hoewel ze dat vroeger gewoon met de hand deden.
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

  • #5
Ik denk dat je gelijk hebt. Het is toch wel een goed idee. Zeker ook om geen spaanplaat te gebruiken.

Misschien dat ik twee blokjes maak. Dan kan ik er nog eentje in het midden doen. Twee blokjes afschuinen kan nog met de hand. Goeie oplossing. Bedankt voor je meedenken!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Blokjes zijn inderdaad ook prima.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu