Plafondlamp ophangen zonder boren

Dms1

  • #1
Ik wil een plafondlamp (mag platte plafonniere zijn of keukenbol of nog iets anders) ophangen zonder boren. Ze zijn licht en standaard (geen klio's design lamp).
Hoe kan ik dit doen en vooral waar kan ik dit zien? Ik heb geen duidelijke instructie laat staan video gevonden (zelfs geen duidelijke video MET boren en een lamp ophangen, na ene uur googlen weet ik nog steeds niet hoe nou de stroomdraden en lamp (moeten) worden verbonden.
 

Paul Siemons

  • #2
Met alle respect : zou je dit dan niet laten doen door mensen die daar wel kaas van hebben gegeten?
 

Dms1

  • #3
Een plafondlamp is 3 euro. Iemand die dit komt plaatsen kost minimaal het tienvoudige, per lamp. Zoveel is het wat mij betreft niet waard.

En als ik kijk naar het aantal onderdelen dat erbij betrokken is en de tijd die iemand die dit wel kan ervoor nodig heeft, dan kan het toch ook weer niet al te moeilijk zijn? Hopelijk is van alle mensen die het wel kunnen, iemand zo duidelijk om dit goed uit te leggen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Zo'n keuken bolletje kun je vaak wel ophangen aan het haakje van de centraaldoos als dat er zit. Op de lamp worden dmv een kroonsteentje twee draden aangesloten, blauw en zwart, volgorde maakt niet uit.
Wel even de stroom uitschakelen voordat je dit doet.
 

Dms1

  • #5
Ik ben er maandag weer dus zal het proberen als er inderdaad een haakje zit.
Maar de lamp heeft verder geen kroonsteentje, en ook geen draden eraan vastgebonden.
Wat moet ik nog erbij kopen behalve de lamp zelf? Als er geen steentje aan het plafond zit moet dat erbij, dat begrijp ik, maar heb ik ook nog schroefjes nodig, of draadjes, of ...?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Als er geen kroonsteentje zit in die lamp, dan heb je waarschijnlijk bij de fitting twee messing schroefklemmen.
Je hebt dan twee stukjes installatiedraad, zogenaamde VD-draad, nodig van ca. 10 cm lang. Een zwart en een blauw. Einden ca. 1 cm afstrippen. Het ene einde telkens in de schroefklem van de lamp, het andere in het kroonsteentje van de centraaldoos.

Misschien heb binnen je kennissenkring iemand die al eerder een lamp heeft opgehangen en je wegwijs kan maken. Klussen met elektriciteit is gevaarlijk, als je niet weet waar je mee bezig bent.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
@tom345 1cm aanstrippen is een mooi recept voor kortsluiting, 3 a 4 mm is ruim voldoende, anders steken de uiteinden aan de binnenzijde tegen de lampvoet aan.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
@headhunter: Je hebt gelijk. Dat is het probleem van uit de verte adviseren. Met de fitting in handen had ik waarschijnlijk ook nog anders besloten wat de lengte van afstrippen betreft.

@Dms1: Zo zie je dat het geen sinecure is.
 

BertJ

  • #9
Instructie-video's over het ophangen van een lamp zijn er echt in overvloed. Enkele voorbeelden:

Lamp ophangen 1.

Lamp ophangen 2.

90% van alle lampen kun je ophangen aan het haakje van de lasdoos (= doos aan het plafond waar de draden uitkomen) of aan de twee schroeven op de hoekpunten.
 

Superkees

  • #10
En als je geen haakje hebt, biedt een tierap vaak uitkomst.
 

Dms1

  • #11
Bij de ophangpunten die ik heb zie ik geen haakjes. En het draden verbinden zie ik niet goed in de video's en lijken bovendien te verschillen op lamptype, dus ze maken het voor mij alleen maar moeilijker.. Maar goed zonder haakjes en met niet willen boren denk ik dat het voor mij onmogelijk is om ze te hebben helaas?
 

StefanD

  • #12
Ik denk dat de verkoper van je lamp je best even wil uitleggen hoe je de lamp op moet hangen. Er zijn inderdaad heel veel verschillende soorten, en dat is erg lastig precies uit te leggen zonder foto's.

Maar als je er echt geen verstand van hebt (en op dat punt is iedereen hier begonnen), dan zou ik een kennis vragen om je er bij te helpen, gewoon omdat klussen met electra levensgevaarlijk kan zijn...
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Maak eens een foto, van het punt waar je de lamp op wilt hangen.
Want het is nu allemaal een beetje giswerk.

En de elektra aansluiten op een lamp is niet zo moeilijk.
Zeker niet bij een plafonnière of bolletje.
Het zijn tenslotte maar 2 draadjes.
Als je maar veilig werkt, en dus even de stroom uitschakelt, als je de draden aan de lamp aansluit.
 

robdeb

  • #15
Na 10 jaar zal er inmiddels wel een lamp hangen
 
  • Like
Waarderingen: -Johan-

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu