Plafondlamp aansluiten op brandmelder

steedsmeerklusser

  • #1
Beste klussers!

(Zie begeleidende foto)
Wij hebben een plafondlamp gekocht en willen deze graag plaatsen. De plek waar deze het beste tot zijn recht komt is alleen precies op de plek van de brandmelder (deze is aangesloten op het stroomnet). Het liefst zou ik de brandmelder verwijderen (op 3 meter links én rechts in de woonkamer zitten er weer twee) en daar de lamp direct naar beneden laten lopen en 'm met een slimme lamp aan/uit doen, aangezien de brandmelder natuurlijk niet op een schakelaar zit. Kan dat zomaar? Of moet ik hiervoor een trafo plaatsen?

Zie ook de fitting van de lamp als foto.

Dank voor de hulp en bevestiging?

20240103_182901.jpg 20240103_183359.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Mitchelt

Kaajee

  • #2
Als die rookmelder op een gewone 230v aansluiting zit en verder niet ook bijvoorbeeld doorgelust zit naar andere melders, zie ik geen probleem in het verwijderen van die ene melder en in plaats daarvan een aansluiting voor een lamp te realiseren. Zoals jezelf al aangeeft, zal deze dan wel permanent van stroom voorzien zijn, maar dat ga je oplossen door een smart lamp te monteren.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Bij deze rookmelders zit een extra schakeldraad waarmee ze onderling gekoppeld zijn. Buiten de lasdoos is deze oranje, echter in de lasdoos is dit gewoon een zwarte schakeldraad. Maar daarbij zitten er ook een bruine en blauwe draad.
 
  • Like
Waarderingen: steedsmeerklusser

steedsmeerklusser

  • #4
Dank voor deze reactie! Betekent dit dat als ik er eentje tussenuit haal, de rest dan ook niet meer geschakeld is? Een andere is al wel een keertje afgegaan in de keuken, maar toen was alleen die aan het loeien en niet de rest.
 

HenkL14

  • #5
Als je de draden in de centraaldoos verder gekoppeld laat en alleen de draden naar de rookmelder weghaalt, is het geen probleem verder.


@Walker
Dat hoort in de centraaldoos ook gewoon oranje draad te zijn. Dat dit niet gedaan wordt is een ander verhaal.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu