Plafondlamp aansluiten maar hoe?

ivanhermans

  • #1
ik wil een plafond lamp philps pongee aansluiten maar heb niet genoeg draden!
er zat eerst een ikea lamp en dat werkte wel.
situatie:
lasklem met 2 blauwe draden die plafond in gaan en 1 die eruit komt naar beneden
lasklem met 3 bruine draden die alle drie in het plafond gaan
1 groen/gele draad welke eruit komt naar beneden

de oude lamp had ik aangesloten met blauw en groen/geel en dat werkte.
de nieuwe lamp werkt niet

wat moet ik doen?

aansluiting.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het lijkt er op dat groen/geel als schakeldraad gebruikt wordt, anders had je de oude lamp nooit werkend gekregen. Dit mag absoluut niet! Groen/geel mag alleen als aarde gebruikt worden. Als je het goed wilt doen, zou je de draad vanaf de schakelaar tot aan het lichtpunt moeten vervangen door een zwarte.

Ik weet niet hoe je de nieuwe lamp hebt aangesloten, maar als je de groen/gele draad hebt aangesloten waar deze normaal hoort te zitten, dus op het aardcontact, zet je de hele behuizing van de lamp onder spanning! Pas daar mee op want dit is gevaarlijk. Zie daar ook de reden dat het verboden is om groen/geel voor een andere functie in te zetten.

Je gaat het wel werkend krijgen als je blauw aansluit op N en groen/geel op L. Maar dan heb je dus nog steeds een gevaarlijke installatie die niet aan de vereiste normen voldoet!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

stefan9

  • #3
Hoe is de schakelaar aangesloten? Waarschijnlijk met een bruine draad en het andere eind van de geel/groene draad. Die bedrading moet inderdaad vervangen worden, want dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Wellicht ook meteen de rest van de installatie maar laten nakijken?
 

ABCDE

  • #4
Tussen blauw en groengeel hoort nooit een lamp te werken.

Heb je niet nog een losse zwarte in die doos?

Die groengele... uit welke buis komt die? Gaat die ergens heen waar ook bruin en blauw heengaan, of enkel bruin? Heb je een stopcontact bij de schakelaar?
 

ivanhermans

  • #5
bedankt voor de snelle reactie. ik ga het dichtmaken en bij de eerst volgende verbouwing haal ik het plafond eruit en zorg dan voor de juiste aanleg. nog even doen met een staande lamp!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #6
Je hoeft het plafond er niet uit te halen om nieuwe draden door buis te trekken.
 

KareldeKlusser

  • #7
Dek de (koper gedeeltes van de) draden wel af met een lasklem(/kroonsteentje) zodat er niemand perrongeluk onder stroom kan komen te staan of dat 2 draden elkaar aanraken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu