Plafondisolatie: zinvol of niet

IngeM

  • #1
Wij hebben een oud huis waarbij de plafonds 3,65 m hoog zijn/worden (we gaan de boel in oude staat herstellen). Volgens de monumentenmevrouw is het niet zinvol (prijstechnisch en warmtetechnisch) om de plafonds te isoleren, er komt een slaapkamer boven en 'dus' geen groot warmteverlies.
Dit verbaasd mij zeer. Kan iemand hier iets relevants op zeggen?
 

Fiesiekus

  • #2
Hangt er een beetje vanaf. Als de slaapkamers niet worden verwarmd, is plafondisolatie wel besparend; bovendien kan ook aan geluidsisolatie (indien gewenst) worden gewerkt.

Als de slaapkamers wel worden verwarmd, komt de warmte uit de woonkamer in mindering op de CV-warmte die voor de slaapkamer nodig is.

Ik heb dit een keer bij de hand gehad en er spijt van dat ik het toen (15 jaar gelden) niet gedaan heb. Als het plafond "open" ligt en je hebt de steigers staan, is het een geringe moeite en investering om 't aan te brengen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een paar weken geleden had ik mijn plafonds er uit en ik heb dus wel de gelegenheid aangegrepen om alles te isoleren (is houten verdiepingsvloer). Gewoon een aantal pakketten glaswol gekocht van 9cm dik (zo vreselijk duur is dat niet en je hoeft ook niet de hele ruimte op te vullen tussen vloer en plafond), zagen op maat tussen de balken, en gaan. Gelijk ook de ruimtes waar de verdiepingsbalken rusten op de binnenspouw dichtgepurd (was vreselijk veel tocht vanuit de spouw).

Nu is dat allemaal af en de plafonds zitten er weer in. Gelijk geconstateerde verschillen: het geluidsniveau is dramatisch afgenomen, lopen/herrie op 1e verdieping is nauwelijks meer hoorbaar (en vice versa). Het lijkt behaaglijker in de woonkamer en sneller warm, maar ik kan er tijdens de aankomende winter wat preciezer over zijn.

Die paar honderd euro + dag werk meer dan waard!
 

MvanV

  • #4
De meeste mensen gaan uit van isolatie van de zaken die aan buiten grenzen.

Maar binnenshuis tussen verdiepingen is vaak wel degelijk nuttig.
Warmte stijgt op. Terwijl veel mensen voor de TV graag 21 graden behaaglijkheid willen en hun slaapkamer op 16 houden. En in werkkamers en de zolder vaak geen verwarming hebben of aanzetten.
Die warmte lekt weg.
Bovendien scheelt het geluid.

Het loont natuurlijk minder als buitenkanten isoleren.
Het hoeft dan ook niet zo dik. 10 cm met R=2,5 is overdone. Je kan er ook 2 of 4 cm piepschuim in gooien, dat steek je ook lekker diep door, dan hoeft er minder open dan met glaswol, je duwt ze verder met de volgende plaat of een stukje flexibele elektrabuis.

Ik heb de helft van het plafond gedaan, daar kon ik nog bij, de rest hadden we al gelamineerd.
In het niet gedane deel is het altijd veel onbehaaglijker, je wil dan 21 graden en dan trekt d ekou nog. Als je voor zit is het met 18 a 19 graden al redelijk warm
 

Azijnpisser

  • #5
Piepschuim in huis? Lekker brandvertragend...

Als de brandweer een gebouw van piepschuim of purplaat panelen moet blussen, is er geen houden aan. De brand gaat gewoon verder door het isolatiemateriaal. In veel gevallen is het een kwestie van "gecontroleerd laten uitbranden".

Als je een plaatachtig materiaal wilt gebruiken, neem dan rockwool.
 

IngeM

  • #6
Dank voor jullie toevoegingen. We gaan toch echt wel isoleren. Ws met glas- of steenwol, moet me daar nog eens in verdiepen vwb de diktes. Dank in ieder geval.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu