Na-isoleren spouw zinvol?

Janderman

  • #1
Situatie: woning gebouwd in 1977.
De binnenmuur bestaat uit 14 cm dik beton. Daar is destijds een laag van ca 5-7 cm (steen of glas) wol geplaatst. Hierna volgt een lege spouwruimte van ca 5-7 cm en daarna de stenen buitenmuur. Woning staat midden in woonwijk en op een luwe plek en dus niet pal op de wind. Woning voelt goed geïsoleerd aan en heeft geen extreem verbruik.
De afgelopen weken wordt her en der in de wijk driftig geboord om woningen na te isoleren.
Mijn vraag is: hoe nuttig is na isoleren in dergelijke situatie?
Kan dit voor de bewoner nog iets opleveren of gaat de winst vooral naar het isolatiebedrijf?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
In 1977 was de laagdikte van de isolatie hooguit 3 cm... Daar valt best wel winst mee te behalen.

De beste methode is het boren van een gat, inspecteren met een camera en dus opmeten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Vaak kun je een isolatie bedrijf gratis en vrijblijvend laten langskomen voor inspectie van de spouw en advies. Zij kunnen je dan aangeven wat er precies voor een besparing voor je is te verwachten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dit geeft ook een idee. Gesimuleerd.
Muur binnen lichtbeton 14 cm dik, glaswol 70mm, spouw 50 mm en gevelsteen 100 mm.
Uwaarde is 0,257 m2K/W.
Muur binnen lichtbeton 14 cm dik, glaswol 70mm, EPS korrels 50 mm en gevelsteen 100 mm.
U waarde is 0,392 m2K/W.
 

Janderman

  • #5
@Wgb bedankt voor de berekening!
Een Uwaarde winst van 0,135 m2K/W lijkt niet veel, maar ik heb onvoldoende kennis om te beoordelen of dit ook zo is.
Overigens bestaan de muren uit gewapend beton, maakt dat voor de berekening nog verschil?

Ik hou m'n gasverbruik maandelijks bij en weet dat ik jaarlijks gemiddeld ongeveer 1100 m3 gebruik om de woonkamer te verwarmen (douche is daar als vanaf en er wordt elektrisch gekookt).
In de andere vertrekken staan de radiatoren nooit aan.
Is bij benadering te zeggen wat het vullen van de spouw oplevert bij dit verbruik?
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Helaas verder kan ik je niet helpen. Ik vermoed dat hier lezers zijn die met die getallen het minder gebruik van energie kunnen bereken.

Ik weet haast zeker een onderzoek naar winddichtheid meer oplevert.

Aan de andere kant hoor ik opmerkingen dat ze na het isoleren minder geluid van buiten horen. Heeft ook iets met winddichtheid te maken. Denk ik dan.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Met even grof rekenen zijn er 2 manieren om het sommetje te maken. Als je de inverse neemt van de getallen van WGB (1/getal) krijg je de eenheid w/m^2K. Dat geeft je de hoeveelheid watt die er per vierkante meter per graad kelvin lekt.

Als je dit vermenigvuldigt met het aantal m2 muur, en met een temperatuurverschil tussen binnen en buiten weet je hoeveel watt verlies je hebt door de muur. Doe dit met beide isolatiewaarden, en het verschil hiertussen geeft aan hoeveel winst er te behalen valt. De eenheid is dan Watt. Door te vermenigvuldigen met bijvoorbeeld 24 uur weet je hoeveel watt uur je stookt per dag. Delen door duizend en je weet het aantal Kwh wat je per dag nodig hebt. Een cv ketel haalt ongeveer 8Kwh uit een kuub gas.

Tweede grove inschatting. Volgens veel websites verlies je 20-35% van je warmte door je muren. Volgens de getallen van WGB verlies je ongeveer 35% minder energie met extra isolatie. Je winst is dan dus 35% van 20-35% dus 7%-12%. Zeg dat je 200 kuub gebruikt voor koken en douchen dan is je winst dus 7%-12% van 900 kuub, dus 63-108 m^3 per jaar. met de gasprijs voor de gekte op de markt van 85 cent dus zon 54-92 euro per jaar. Met de huidige gasprijs het dubbele.

Vergeet naast het financiele plaatje niet de milieuimpact en het comfort van een beter geisoleerd huis. Ook als het rendement niet super hoog is zou ik daardoor toch tot isoleren overgaan. Zeker spouwisolatie waar het aanbrengen zo gebeurd is en weinig overlast voor de bewoners geeft.
 
  • Like
Waarderingen: BigBert

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Spouwisolatie is de meest kosteneffectieve manier van isoleren. In jouw geval al helemaal als er zoveel isolatie bij kan. De grootste verliespost is echter nagenoeg altijd het glas. Maar dat is duurder te verbeteren dan isolatie.

Zoals gezegd begin je het best met kierdichting. Een blowerdoortest geeft zeer veel info. Je kan al een aardige indicatie krijgen door met alle ventilatieroosters dicht en de afzuiging en afzuigkap op maximaal op zoek te gaan naar tocht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Bedankt voor de bijdrage.
Wat een rol speelt hoeveel m2 van je woning of het deel wat verwarmd wordt heeft een spouwmuur.
Om een een goed succes te krijgen met isoleren van de spouw is het van invloed dat het binnenblad bijna gelijk of dampdichter moet zijn dan het buitenblad.
 

Hharbers

  • #10
Jaren geleden mijn lege 55mm brede spouwmuur vol laten blazen met HR thermoparels. Niet speciefiek wegens energiebesparing maar vooral comfort.

Voorheen stookte we het 20 graden warm op kamerthermostaat en leek het soms toch koud binnen door kille trek in huis. Je kreeg neiging om thermostaat maar graadje hoger te zetten
Na isoleren was dit stuk minder en voelde zelfde 20 graden stuk behaaglijker.
 

Janderman

  • #11
VEH raadt na-isoleren van de spouwmuur af: Niet na-isoleren
Zie ook bijlage:

Screenshot 2022-04-15 08.33.18.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Uit de tekst: is het van belang dat er eerst een gedegen onderzoek plaatsvindt in de spouw.
en
Vraag altijd een schatting op van de energiebesparing en zorg ervoor dat je een schriftelijk garantie krijgt van de isolatiewaarde en de garantieperiode.
Oftewel niet zomaar de spouw vol laten blazen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu