Plafondisolatie badkamer; wel of niet?

Kluskluns12

 • #1
Ik sta op het punt mijn plafond (niet het dak) te isoleren. Ik heb al veel topics doorgelezen, maar word er niet heel veel wijzer van voor mijn situatie in de badkamer.

Mijn situatie:
- Houten plafond, tevens zoldervloer (minimaal verwarmde ruimte)
- Veel ruimte voor isolatie in het plafond (16cm), minder op zolder (6 a 8cm). De zolder ga ik op een later moment nog wel isoleren.
- Dampdicht maken van isolatie in badkamer is een uitdaging (of onmogelijk). Er zitten in een ruimte van ongeveer 4m2 3 grote gaten: centraaldoos, mechanische ventilatiebuis en riool-ontluchting

Vragen:
- Wat adviseren jullie; wel of niet isoleren van het badkamerplafond?
- Zo ja, zijn spijkerflensdekens met alu laag dan voldoende of moeten de houten balken waarop het regelwerk is bevesrigd ook worden voorzien van een dampscherm?
- Zo ja, wat is een goede manier om gaten in het dampscherm voor de geboemde buizen af te werken?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Als je later toch het dak gaat isoleren zou je voorlopig glaswol zonder een dampremmende laag op het plafond kunnen leggen. De isolatie moet je niet afsluiten met de planken van de zolder. Dus min of meer open laten liggen. Zo kan de warmtestroom door de isolatie zonder een blokkerende laag tegen te komen.
   

  Kluskluns12

  • #3
  @Wgb,

  Dat zou op zich wel kunnen. Punt is echter natuurlijk wel dat ik in het dak een stuk minder kan isoleren dan in het plafond.

  Wat bedoel je met "De isolatie moet je niet afsluiten met de planken van de zolder"? Dat gaat om jouw specifieke oplossing toch, en niet isolatie in het algemeen?

  In de andere kamers op de bovenverdieping wordt het plafond zo opgebouwd. Van beneden naar boven:
  Stuclaag > stucplaten > glaswolisolatie (zonder dampscherm) > houten vloer/plafonddelen > groene ondervloerplaten > laminaat
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Een damprem moet je toepassen als het verschil in temperatuur tussen twee ruimtes groot kan worden. Bij een zolder en geen isolatie in het dak kan je bijna dezelfde temperatuur krijgen als buiten. Zeker als je het plafond van isolatie gaat voorzien. In dit geval zal er en behoorlijk verschil kunnen ontstaan.
  Een houtenvloer met laminaat is waarschijnlijk dampremmender als de stuclaag en stucplaten. Condensvorming aan de onderzijde van de zoldervloer is mogelijk.

  Vandaar mijn tijdelijke specifieke oplossing. Boven het glaswol zijn geen materialen aanwezig die het warmtetransport met het daarin aanwezige vocht remmen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu