Plafond zonder isolatie

Levi

  • #1
Ik heb de volgende vraag , ik heb een aanbouw uit 1995 deze is door de vorige bewoner gezet en hier staat een radiator in , tevens staan hier de wasmachine en droger in aanbouw is volledig in de spouw gezet geisoleerde vloer , alleen hier zit een schrootjes plafond in maar tot mijn verbazing is het oude plafond gebuik om rachels tegen te zetten om schrootjes op vast te maken. en onder het oude plafond zit geen isolatie dus je kijkt recht tegen het platdak aan , Nu dacht ik dan zal het in al die jaren wel veel condens hebben gestaan maar alles is perfect en kurkdroog . Kan iemand mij uitleggen hoe dit kan ??
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Bovenzijde, dus op het dak, een zgn warm dak toegepast?
 

Levi

  • #3
Nee gewoon EDPM op de oude dakbedekking geplaats dat is 10 jaar geleden gebeurt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom wil je dat weten? Zit er een klusvraag achter?
 

Levi

  • #5
ik denk datde verklaring hieronder op mijn dak van toepassing is ,ik heb een platdak met valsplafond zonder isolatie er tussen

Platte daken:
In Nederland zijn bij het isoleren van platte daken veel problemen ontstaan. De dakbedekking aan de buitenkant is waterdicht en heeft een zeer hoge dampremming. Dat betekent dat waterdamp uit de binnenlucht niet door de dakbedekking naar buiten kan. Een ongeïsoleerd houten dak krijgt daardoor veel vocht te verwerken. Het ene moment is het hout zeer vochtig omdat het dak koud is terwijl even later het hout weer kurk droog is omdat de zon op het dak staat te branden. Echte problemen ontstaan vaak niet omdat vochtophoping achterwege blijft. Het vocht dat tijdens een koude periode ontstaat, wordt tijdens een warme periode weer afgevoerd door de naden tussen de muur en het dakbeschot. De problemen bij het isoleren aan de binnenkant zijn ontstaan omdat meer waterdamp uit de binnenlucht bij het koudere dak komt, daar in koude periodes condenseerd maar er zeer moeilijk weer weg kan. Nu ontstaat er wel vochtophoping waardoor het hout vrijwel voortdurend nat blijft. Dit is de reden dat algemeen geadviseerd wordt het dak niet van binnen maar van buiten te isoleren.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
En wat is dan het probleem? U had graag vochtplekken in uw plafond gehad maar ze zijn er niet?
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Levi

  • #7
Nee ik heb geen probleem maar probeer en alleen te beredeneren waarom ,maar aangezien het buiten vriest en binnen warm is zou je denken dat er dan onder het dak waar warme en koude lucht elkaar ontmoeten condens moet onstaan. Maar ik denk dat mijn situatie is, zoals in bovenstaand artikel over platte daken . dus het ene moment krijgt het hout veel vocht te verwerken omdat het koud is ,en het andere moment is het hout krukdroog omdat de volle zon erop staat en krijg ik geen vochtophopping .
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Dat is hoe het nornaal werkt ja....
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Het gaat meestal fout als de ventilatie niet toereikend is. Het energieverbruik zal evenredig hoog zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Kijk eens Levie nog meer info of te lezen.
 

Levi

  • #11
Bedankt is zeker interessant om te lezen .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu