Plafond isolatie. Rockwool met of zonder folie?

Foxalert13

 • #1
Beste mensen,

Ik heb net een huis gekocht en ben bezig met de eerste verdieping bewoonbaar te maken. Het is een jaren 70 huis en het dak ik niet geïsoleerd.

Ik ga Rockwool plaatsen tussen de houten vloer van de zolder en het gipsplafond. Ik lees op diverse sites dat een folie dan niet nodig is.

Vraag 1: Klopt dit? Is folie niet nodig bij gebruik van Rockwool?

Daarnaast wil ik ook de badkamer isoleren. Ik ga hier werken met Rockwool en Hydro gipsplaten van 12,5 mm.

Vraag 2: Moet ik in de badkamer wel of geen folie gebruiken?

Dan zie ik dat Rockwool ook nog heel voor soorten platen heeft. 037, 041 en nog een aantal.

Vraag 3: Welk type rockwool is het meest geschikt voor tussen houten vloer zolder en plafond eerste verdieping?

Ik hoor graag jullie reacties. Dank alvast.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #2
  1: Hoe koud gaat het op zolder worden in de winter?
  Let op dat met de extra isolatie er veel minder warmte naar de zolder gaat, het gaat daar dan kouder worden.
  Als het er koud wordt: bestaat de vloer uit alleen (oude) planken?

  037 is iets beter, zit meer materiaal in en de isolatie waarde is beter.
   

  Foxalert13

  • #3
  Zolder gebruiken we niet en gaan we waarschijnlijk in oktober nog isoleren met PIR platen. Willen hier een logeerbed neer zetten voor mocht er ooit iemand een keer blijven slapen.

  De vloer bestaat enkel uit houten planken. We hebben nu alles eruit liggen en van de zolder kan je door de kiertjes naar beneden kijken.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Jackd

  • #4
  Als de zolder geïsoleerd wordt is folie niet nodig, de temperatuur zal dan in het plafond niet onder het damppunt komen.
  Ook bij een koude zolder heeft vocht heeft een vrij weg naar buiten. De houten planken houden vocht niet tegen, een kunststof ondervloer of zeil bijvoorbeeld wel.

  Tocht door de kieren is als de PIR platen op zolder komen ook geen probleem.
  Maar zolang het op zolder nog waait, tocht het door de kieren en door het steenwol heen.
   

  Foxalert13

  • #5
  Geldt dit ook voor de douche?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Jackd

  • #6
  Ja, het beetje vocht dat door de wanden en het plafond komt, want zoveel komt er niet door een plafond als dat bijvoorbeeld geverfd is, zou ik liever niet opsluiten.

  Maar waarom ga je eigenlijk isoleren? Tegen warmteverlies hoeft het niet of nauwelijks, als de zolder straks goed geïsoleerd is, dan wordt het daar niet snel onder de 15 graden. Ik zou dan eerder daar meer geld besteden aan PIR van een paar cm dikker.
  Steenwol isoleert ook tegen geluid, dat is sowieso een voordeel, maar als het vooral om het geluid gaat, dan zou ik ook naar de manier kijken waarom het nieuwe plafond aan de balken komt te hangen.
   

  Foxalert13

  • #7
  We hebben een beperkt budget voor de verbouwing en eigenlijk iedereen begon direct over het vullen van de ruimte boven de plafonds van de eerste verdieping. Dit omdat we dit nu toch open hebben liggen. Op zich wel logisch bedacht, ook als we het dak zouden gaan isoleren in de toekomst. De planning is oktober, maar het kan ook zomaar zijn dat we dit later doen. Zeg oktober 2022.

  We hebben ruimte genoeg in huis dus de zolder zal in principe niet worden gebruikt. Uitgaande van die situatie stel ik eigenlijk de bovenstaande vragen. Dus wat te doen in de huidige situatie zonder dakisolatie. Wellicht was het niet helemaal handig om dit te benoemen.

  Al met al moet er veel gebeuren, heeft iedereen een mening bij ieder onderwerp en heb ik er zelf geen kaas van gegeten. Ik dacht: ik prop er steenwol in en dan is het ok. Toen begin de eerste over folie. De ander zei weer van: niet doen. Dat is overbodig.

  En waar kan je dan beter de vraag neerleggen dan een forum als deze met, en daar ga ik van uit, mensen die enige kennis van zaken hebben.

  En zo werd het een lang verhaal, maar ik hoop ook wat duidelijker. ;)
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Foxalert13

  • #8
  En dan lees ik ook nog dit op de site van Rockwool zelf:


  ROCKWOOL steenwol is dampopen en voorkomt condensatie. Waterdamp vindt moeiteloos een weg naar buiten door dampopen steenwol, zonder te condenseren in het materiaal. Dampopen bouwen is een belangrijke manier om gebouwen te verwezenlijken met een goede luchtkwaliteit.

  Steenwol isolatiemateriaal is niet alleen dampopen en waterafstotend, maar ook kiemvrij en anorganisch. Dankzij al deze eigenschappen vormt steenwol geen voedingsbodem voor bacteriën en schimmelvorming.
   

  WilhelmusB

  • #9
  Lopen er nog buizen gevuld met water over de zolder?
   

  Foxalert13

  • #10
  WilhelmusB schreef:
  Lopen er nog buizen gevuld met water over de zolder?
  Nee, geen buizen op zolder. Komen nog wel een paar leidingen voor radiatoren op de slaapkamers. Verder niet.
   

  Jackd

  • #11
  En als het toch open ligt, hoef je eigenlijk alleen de kosten van het materiaal terug te verdienen en goeie kans dat dat in één koude winter al lukt.

  Zonder zolder isolatie, kan vocht dat de isolatie in gaat en daarna de houten zoldervloer ingaat weer weg naar de goed geventileerde zolder. Folie aan de warme kant is niet nodig. (proppen maar)

  Let dan wel op dat er geen zeil of laminaat op zolder gelegd kan worden met een dampdichte ondervloer, want dan kan vocht niet meer weg en dan rot de vloer weg.
  Dat kan wel weer als de zolder geïsoleerd en dus warm is, want dan komt de vloer niet onder de 10 graden en zal er geen vocht condenseren.
   
  • Like
  Waarderingen: Foxalert13

  Bernhard

  • #12
  Het is beter om het dak te isoleren.
  De voordelen zijn:
  - dakspanten blijven warmer
  - 1x isoleren.
  Het is altijd verstandig om de buitenschil van het huis te isoleren.
  Met isolatie aan de buitenschil behouden de materialen aan de binnenzijde van de schil een hogere
  temperatuur.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu