Plafond schilderen? Of moet het worden gespackd?

Klusserdeklus2023

  • #1
Ha medeklussers,

In onze nieuwbouw woning hebben we kanaal platen als vloer/plafond. Om de gleuven weg te werken tussen de kanaal platen, hebben we de gleuven gestuucd.

Nu ziet het er echt prachtig, strak uit.
Het plan was om het plafond te spacken, maar we bedachten ons nu, om het plafond direct te verven.. Dan is het mooi strak, zonder de ‘bobbeltjes’ van het spackwerk.
Maar kan dit? Blijf je het verschil in ondergrond (stuuc & kanaal plaat) nog zien? Heeft iemand misschien nog een andere oplossing?

121D0BC4-6913-4985-AD9A-AAB4C715B1A3.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je het glad wilt hebben (ook met strijklicht), dan eerst helemaal glad laten stucen. En bedenk dat je binnen 2 jaar op de naden scheuren gaat zien omdat de platen toch werken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als ze er eerst band overheen hebben gezet om de krimp/uitzetten op de platen op te vangen dan gaat het wel goed met de scheuren maar dan zal dit stucwerk dikker zijn dan de rest van het plafond en dat ga je straks dus zien.
Vandaar eerst het gehele plafond glad laten maken en dan pas kun je gaan schilderen.
 

Klusserdeklus2023

  • #4
Dankjewel voor jullie antwoorden!
we hebben wel een band ertussen, dus de scheuren vallen hopelijk mee.
Maar als ik het goed begrijp kan het dus niet? Je moet dus de rest ook laten stuccen? Of wat bedoel je met ‘dikker’ plafond?
Wel jammer, dacht een goedkope oplossing te hebben bedacht (:
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zowel het verschil in materiaal en het verschil in kleur zal je gaan zien.
Als je dit gaat verven dan misschien eerst alles grijs verven.

Dunpleister, dat is best zelf te doen op een gladde ondergrond, want oneffenheden schuur je weer weg.

Wat zit er nu op?
Band met standaard stuc of met vezelversterkt spul bedoelt voor o.a. AK gipsplaten?
Ik denk ook dat de kans op scheuren groot is, maar ervaring heb ik er niet mee.
Hopelijk leest er nog iemand mee die dit vaker gedaan heeft met kanaalplaten bij nieuwbouw.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Bij kanaalplaten wordt er meestal alleen een krimpvoeg aangebracht en niet zoals bij stucplaat dat de plaat aan de randen dunner worden zodat je gaasband aan kunt brengen en dit glad kunt stucen zonder dat dit dikker wordt dan de rest van de plaat.
Je zou dit kunnen controleren door even een rechte lat of lang waterpas onder het plafond te houden, sluit deze niet overal aan aan het plafond dan ga je dat gegarandeerd zien als je alleen gaat schilderen.
Denk niet "ooohhh dat verschil is maar heel weinig" ook een halve millimeter verschil ga je dus zeker zien en denk je eerst "het valt nog wel mee" maar na een paar opmerkingen van bezoekers oid. ga je je er aan ergeren en het alsnog aan laten passen.
Hier hadden we een voor en achter kamer gescheiden door nog de ouderwetse schuifdeuren.
Na het slopen van deze wand wat er dus ook een paar mm verschil in het plafond dus zelf even glad gemaakt maar je bleef zien dat er een wand op die plek had gestaan en toen familie kwam kijken hoe de verbouwing vorderde was het meteen van "je kunt wel zien dat daar een muur heeft gestaan"
Voor mij dus een reden om op zoek te gaan naar een stukadoor die plafonds kon maken.
Schoonvader heeft met een vriend van hem in 1 morgen het gehele plafond afgebikt (ruim 30m2)
De stukadoor kwam met 2 man, de een spoot een laag tegen het plafond de ander streek het glad en zo bouwden ze laag voor laag op tot overal elke oneffenheid was verdwenen. (ze noemden dat uitbaggeren)

Als laatste werden er latjes tegen de muur geplakt van 5mm dik en werd er een plint tegen de wand gemaakt (ze noemden dat een enkele plint). Hij had daar een speciaal profiel hulpstuk voor om overal exact dezelfde ronding in de hoek te krijgen en dat zit er nu al jaren zonder scheuren of barsten.
 

Klusserdeklus2023

  • #7
Ja, er zit een band in, en is gestuuct door de stuccer.
Wel een goed idee van je om het eerst grijs te verven en te werken met dun pleister. We gaan er over denken. We kennen het spul niet, dus het liefst hoor ik van iemand,, oh dat is makkelijk en als je dat gebruikt komt het goed. (:
 

Klusserdeklus2023

  • #8
Ja, Gerrit,, ik denk dat je nog wel gelijk kan hebben. We denken nu best makkelijk, van oh, het ziet er strak uit, dus het komt wel goed. Maar ben ook wel bang dat je na het verven de structuur van de ondergrond, en het kleurverschil nog ziet, en eraan gaat ergeren. Alhoewel we niet heel precies zijn.

Oh en op dat eerste, dat is bij ons wel gedaan zag ik, gestuuct met een gaasje erin.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu