Plafond rondom centraaldoos opvullen/bijwerken

Mystery

 • #1
Hallo allemaal,

Onlangs nieuwe plafondlamp gekocht welke d.m.v. een beugel aan plafond bevestigd moet worden.
Echter op het moment dat ik deze wil gaan ophangen kom ik tot de conclusie dat het gat rondom de centraaldoos te groot is, ik heb geen "vlees" (zie foto's)
om de beugel te monteren (of ik moet gaten naast de centraaldoos gaan boren met als gevolg dat de lamp de centraaldoos niet volledig afdekt en dat is
niet de bedoeling). Is er een mogelijk om het plafond rondom de centraaldoos op te vullen/bij te werken zodat het gat kleiner wordt? Dit moet dan wel stevig genoeg zijn
om er daarna gaten in te boren....

Bij voorbaat dank!

IMG_2883.JPG IMG_2884.JPG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Komen de gaten in het deksel van de centraaldoos niet overeen met het beugeltje? Boutjes vervangen door draadeinden en dan met moeren de lamp monteren.

  Wat is trouwens dat zwarte op het deksel? Resultaat van een eerdere kortsluiting?
   

  Heluke

  • #3
  Je kunt de beugel op de centraaldoos schroeven. De schroeven het deksel mee vast zit moeten dan wel lang genoeg zijn. Eventueel vervangen voor langere schroeven. E.e.a. is natuurlijk wel afhankelijk van hoe zwaar de nieuwe lamp is en hoe stevig zit de centraaldoos in het plafond verwerkt.
   

  Heluke

  • #4
  Vonken_trekker schreef:
  Komen de gaten in het deksel van de centraaldoos niet overeen met het beugeltje? Boutjes vervangen door draadeinden en dan met moeren de lamp monteren.

  Wat is trouwens dat zwarte op het deksel? Resultaat van een eerdere kortsluiting?
  Het lijkt erop dat daar al eens eerder vonken zijn getrokken
   
  • Geweldig
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Jackd

  • #5
  Ik denk gewoon een metalen deksel dat ooit een andere kleur had. Ernaast is de verf dun en schijnt het donkere erdoorheen.

  Is het een ronde lamp, dan zoals boven beschreven. Hopelijk dekt ie alles af.

  Als de basis smal en langwerpig is dan wordt het lastiger, dan moet je na het glad maken eigenlijk ook het hele plafond verven. Een andere lamp is dan eenvoudiger.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #6
  Al is het niet de bedoeling een volledig metalen deksel op de centraaldoos te hebben. Dan is de dubbele isolatie in een keer verdwenen.

  Ik verwacht dat dit gewoon een standaard kunststof deksel is.

  Beste is sowieso een lamp die de hele doos en slecht gips afdekt. En eenvoudigste is dan tevens om te monteren op de plekken waar nu de boutjes door het deksel zitten.
   
  Laatst bewerkt:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Dit is nog een metalen deksel, te herkennen aan de "rubber" ring om het gat waar de draden door naar buiten komen. Die hier in huis nog zitten, daar ligt nog een bakeliet plaatje op als afscherming.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #8
  Ik kan er vanaf deze foto weinig over zeggen. Maar goed, volgens mij kan TS alweer lang en breed vooruit :wink:
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #9
  Dit is een metalen deksel zoals @Rola zei. Ik heb ze hier ook nog. De kunststof deksels van nieuwe dozen hebben dezelfde maat dus je kunt ze één op één omwisselen. Dat is wel zo veilig omdat dat rubber na 50+ jaar (rood zwarte bedrading op de foto) scheuren kan vertonen. Dan ligt de vinyl isolatie van de aders direct tegen de scherpe rand van het deksel. En dat deksel is met de boutjes en beugel direct verbonden met het metalen gestel van de lamp.
   

  Mystery

  • #10
  Bedankt voor jullie reacties.
  Het betreft hier inderdaad een metalen deksel. Kortsluiting is er nooit geweest. Het betreft een ronde afdekplaat/kap welke het hele gat bedekt, enkel zat ik dus met de vraag hoe beugel te bevestigen.
  Als ik het dus goed lees is het niet wenselijk om de metalen beugel rechtstreeks op de metalen contactdoos te bevestigen.

  D23E0D16-D629-4CD1-8AA4-1FD4E6C251F0.jpeg AD81F469-2D97-49A6-B34E-7113F301D7B2.jpeg
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #11
  Je hebt een nieuwe lamp gekocht waarvan de ophangbeugel een geel/groene aardedraad heeft, dus ik neem aan de de lamp zelf ook metalen delen heeft die aangeraakt kunnen worden. Je hebt mogelijk ook geen grijze draad in de centraaldoos om de geel/groene mee te verbinden. Dan is vervangen van het deksel door een kunststof exemplaar een stapje veiliger.

  Voor iets van een euro koop je een nieuw passend kunststof centraaldoos deksel. Dus dat zijn de kosten niet.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #12
  En daar kun je dan prima de montagebeugel van de lamp tegen bevestigen middels twee draadeindjes op de plek waar nu de boutjes al zitten.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Hoe zwaar is de lamp?

  Opvullen van het beschadigde stucwerk kan met een muurvuller.
   

  Mystery

  • #14
  De lamp heeft inderdaad een metalen afdekplaat en er is geen grijze draad om mee te verbinden.
  Ik ga kijken voor een kunststof centraaldoos deksel.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu