Plafond isoleren en meten ivm overlast bovenburen?

Sandro

  • #1
Wij hebben een nieuwbouwappartement en helaas horen wij elk contact van de bovenburen met de vloer. Ze hebben kleine kinderen en als die door het huis rennen, geeft dat enorme doffe dreunen. Soms denk ik zelfs dat ik de trillingen kan voelen (ik weet niet eens of dat kan). We hebben het aangekaart bij de buren en de aannemer, maar dat wordt natuurlijk een eindeloze discussie (en uiteindelijk strijd wellicht). In de tussentijd worden we er gek van. Ik zag dat er ook oplossingen worden aangeboden waarmee je een plafond kan isoleren. Heeft iemand daar ervaring mee? In oude topics lees ik dat het niets zou helpen maar we zijn inmiddels weer wat jaren verder, misschien is er hoop (zwevend plafond?). We hebben hier anhydriet dekvloeren met vloerverwarming, dus ik vermoed dat in die vloer niets mogelijk is. Dus er moet dan iets overheen zou ik denken. Zou een meting behulpzaam zijn? Ik weet niet wat er dan precies gemeten/bewezen kan worden? Bedankt voor het meedenken alvast!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zet eens een glas water op tafel: kan je de trillingen die je denkt te voelen zien op het water?
De vloer (vooral de ondervloer) van de bovenburen moet aan bepaalde eisen voldoen, soms zijn die in de VVE statuten nog strenger dan de wettelijke eisen. Kijk dus eerst eens in de statuten. (ik gok dat die er zijn)
Plafond isolatie zal iets helpen, maar een (groot) deel van het geluid zal via de muren binnenkomen. Heel lastig om te bepalen wat het effect zal zijn. Dat effect kan ook bijna 0 zijn.
 

Sandro

  • #3
Ik heb het water inderdaad licht zien bewegen. Maar het is hoogbouw, ik sluit niet uit dat zoiets vaker gebeurt (ook als de buren niet thuis zijn en er vrachtverkeer voorbij dendert bijvoorbeeld). De dekvloer is anhydriet, ondervloer is verboden en de vloer moet vrij blijven van de muren. De vloer voldoet volgens de buren aan alle voorschriften. De geluiden zijn zo ontzettend hard, dat er ergens iets mis moet zijn.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat zijn de voorschriften? (dus zelf opzoeken, niet luisteren wat de buren zeggen en zelfs de aannemer niet zomaar geloven)
Ik weet niet precies of de 10dB ook bij alle nieuwbouw geldt, het zou kunnen dat de constructievloer zelf daar al aan voldoet volgens het ontwerp. Of ie dat ook echt doet is weer een tweede.

Dat een ondervloer verboden is bij een gietvloer is niet waar, het is wel een stuk duurder om een gietvloer zwevend te leggen.

Eerst kijken en zeker weten of je gelijk hebt, de mooiste zaken bij o.a. de rijdende rechter zijn die waar het duidelijk is wie er gelijk heeft, maar dat de andere helemaal geloofd dat ie goed zit.
Verder zou ik eerst gaan bedenken hoe ver je wilt gaan. Een strijd even duren en het is ook afhankelijk van jouw persoonlijkheid wat beter voor je is: strijden of niks doen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Kijk even hier, toevallig afgesloten voor uw appartement?
 

Sandro

  • #6
De voorschriften zijn duidelijk en staan zwart op wit: muren moeten vrij blijven, er mag geen ondervloer gelegd worden en de vloer moet op de anhydrietdekvloer (inderdaad met demping) gelijmd worden. Precies zoals wij het zelf ook hebben gedaan. Ik wil eigenlijk eerst alles laten meten om te zien of het inderdaad overlast is of dat dit gewoon geluiden zijn die we moeten accepteren. Want dat kan natuurlijk ook...
 

Sandro

  • #7
Inderdaad via Woningborg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu