Plaatsen van gipsblokken

Rik3764w

  • #1
Goedendag,
Ik heb een vraagje over het plaatsen van een muur van gipsblokken in de badkamer: ik ga een muur van gipsblokken maken in de badkamer: dit wordt de afscheiding van het douche-gedeelte zodat een inloop douche ontstaat. De muur wordt 100 cm lang en ongeveer 180 cm hoog.
Ik wil de muur direct op de oude vloertegels zetten, later komen hier nog nieuwe tegels overheen. De aansluiting met de bestaande muur op de kopsekant maak ik met veerankers.
Moet ik de blokken in een profiel zetten, of kan ze direct op de oude tegelvloer lijmen?
En hoe krijg ik de onderste rij blokken waterpas? Er zit wat afschot in de bestaande tegelvloer. Moet ik eerst een cement de ondergrond waterpas maken?
 

Uitterlinden

  • #2
Gebruik geen echte gipsblokken, deze zijn niet geschikt voor een badkamer. Wel geschikt zijn cellenbetonblokken of gasbetonblokken genoemd, deze zijn grijs van kleur en hebben een visgraat strukteur en zijn lichtgewicht blokken en kunnen met een oude hout handzaag op maat gezaagd worden. Gebruik niet te dunnen blokken ,liefst blokken van 7 cm dik of dikker, dit voor de stabiliteit van de wand. gebruik voor op de muur en vloer een kunststof U profiel, schroef deze tegen de muur en op de vloer deze lijmen met een polymeerlijm van bison b.v. dus op de grond niet boren. De afmeting van de muur is afhankelijk van de tegelmaat, laad de wand op hele tegels uitkomen, wel zo netjes en makkelijk.De eerste laag blokken waterpas maken , dit doe je als volgt: zet de eerste laag blokken in het kunststofprofiel op de grond en teken een lange waterpaslijn op de blokken, zaag deze op maat, en keer deze met de gezaagde kant in het profiel, eventueel de blokken in dikke lijm op maat drukken, dus waterpas.Op de kopse kant een tegelhoekprofiel gebruiken aan bijde zijde.Als het kan op de kopsekant een hele tegel gebruiken, even zoeken in de bouwmarkt naar een bijpassende tegel met de juiste afmeting, dit gegeven omdat een gesneden tegel tussen de tegelhoekprofiel niet netjes is te maken, je blijft altijd de gesedenkant zien en voelen. Onderschat het maken van dit muurtje niet, maar met goede wil en geduld is het wel mogelijk. Zijn er nog vragen dan hoor ik dit graag, ook als het muurtje klaar is. Succes
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Zoals de beantwoorder voor mij al aangaf, gebruik hiervoor geen gipsblokken, maar gasbeton blokken.
En met deze blokken, voor dit korte muurtje moet je geen profielen gebruiken, tegen de muur en op de vloer.

Lijm de blokken met de bijbehorende blokkenlijm vast op de muur en de vloer, en zet om de 2 blokken een lijmanker tegen de muur, dus geen veerankers gebruiken.

Als de vloer schuin afloopt, gebruik dan de tip van mijn voorganger, om toch goed waterpas te beginnen.

Verders zijn de meeste wandtegels met een goede tegelsnijder goed te snijden, zonder dat je kartelrandjes aan de tegels krijgt.
Dat gebeurt vaak als je een bot snijwieltje gebruikt, of te hard drukt op het snijwieltje.
Dus hoef je niet speciaal met een hele tegel te beginnnen tegen de profielen aan, want vaak is dat niet mogelijk gezien de gebruikte tegelmaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zijn ook gipsblokken speciaal voor in de badkamer hoor :wink:
 

Bouwstakker

  • #5
Als je de muur op de bestaande tegels zet lopen dan de oude tegels buiten de badkamer verder??
het is voor de hechting verstandig om de vloer op te "schuren"
zowel voor tegellijm als lijm/specie van de wand.
wij gebruiken hiervoor altijd een betonschaaf (even google afbeelding)
misschien gaat het ook wel met een slijptol...?
sc6
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu