Latei plaatsen bij vervangen kozijn

Remco-

  • #1
Hoi!

Ik heb een uitdaging. Ik heb een kozijn waar ooit een voorzetraam is voorgezet om aan de andere kant de keuken voor te zetten. Het gevolg is dat alles totaal verrot is en er een nieuw kozijn in moet. Dat is op zich geen punt, alleen is het metselwerk boven het kozijn wat uitgezakt. Ik weet ook niet precies hoe dit zou moeten blijven hangen. Er zit wel iets van een betonbalk in de spouw, in ieder geval in het binnenblad.

Hier een foto van de prachtige 80s creatie van mr. Beunhaas:



Hier nog een foto genomen door het afzuigkap rooster links:



Ik had de volgende opties bedacht:

- Onderste rij stenen eruit boren, betonlatei erin. Daarna kozijn vervangen. Voor de latei komt toch de bak van het rolluik dus het zicht is niet heel belangrijk.

- Metselwerk opvangen met gevelklemmen en stempels, meerdere rijen verwijderen en een stalen latei plaatsen. Daarna een nieuw kozijn eronder.

Heeft iemand een idee hoe dit constructief had moeten werken? Het huis is in '62 gebouwd. Wat is de beste optie om dit op te lossen? Er zijn geen scheuren in de gevel verder. Het kozijn is in de spouw geplaatst, het lijkt door het voorzetraam wat verder naar voren te zitten.

Alvast bedankt,
Remco
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoeveel metselwerk zit erboven?
 

Remco-

  • #3
3-4 meter metselwerk boven het het raam (loopt door tot de kap, hellend pannendak).
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Met alleen een steens rollaag was dit zeer waarschijnlijk al goed gegaan. Optie 2 gevelklemmen en met een verzinkte stalen latei is een goede oplossing.
 

Menneke

  • #5
Optie 2

bij optie 1 is ook mogelijk alleen moet je er toch meerder rijen uit hallen. om dat die is door gezakt.

en 2 ziet er ook mooier uit
 

Remco-

  • #6
De meningen zijn duidelijk. Een stalen latei is inderdaad fraaier, dus dat gaat hem worden. Bedankt voor het advies, ik zal tzt een foto posten van het resultaat!
 

Remco-

  • #7
De latei zit er inmiddels in. Helaas niet zonder slag of stoot. De betonbalk op de binnenmuur was erg slordig gestort en zat tot aan het buitenblad. Er was dus heel weinig ruimte voor de latei. De grofste uitsteeksels heb ik wat weggehakt en de latei er uiteindelijk *redelijk* in gekregen. De oorzaak van het losse metselwerk was overigens maar deels uitzakken. Er lag een staaf betonijzer ingemetseld, die is gaan roesten. Dat heeft de specie weggedrukt..



Ik heb alleen grote fout gemaakt besef ik me nu. In de betonbalk was een beetje lood gefrommeld wat niet in beste staat was. Ik heb dit weg moeten halen voor de latei. Ruimte voor een nieuwe loodslabbe is er door de betonbalk eigenlijk niet.

Beter had ik eigenlijk wat meer lagen weg moeten halen en een nieuwe lateislabbe moeten vastmaken aan het binnenblad voor de afvoer van water uit de spouw. Maar dat heb ik dus niet gedaan... (stomme beginnersfout, ik weet het!).

Wel heb ik een strook DPC folie in de latei gelegd, en de latei ligt ook op DPC folie. Ga ik hier problemen mee krijgen? Het is de regenkant namelijk. Op zich zou de latei ook vocht moeten afvoeren. Het kan niet om de latei heen in feite. Open stootvoegen boven de latei. Aan de onderkant is tussen de betonbalk en de latei niet veel ruimte over. Dit zou ik (water)dicht kunnen maken voor de zekerheid. Een koudebrug zit er toch al ;-)

Wie heeft er een advies hoe dit op te lossen?
 

Menneke

  • #8
De latei zit denk ik al tegen de binnenblad aan denk ik
als ik het zo lees.

dan kan er al niet zo heel veel fout gaan anders moet je het weer open halen en een loodslab inslijpen in het binnenblad. deze weer over de latei heen laten vallen voor 3 a 4 cm let dan wel op lood niet langer dan 1m maken en zon 5 cm overlappen in de spouw


maar als het nu nog niet binnen is gekomen deze dagen denk ik niet dat het nodig is.


maar het ziet er al netjes uit
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Remco- schreef:
Wel heb ik een strook DPC folie in de latei gelegd
Hoe heb dit gedaan, kan je een schetsje maken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu