Steenwol plaatsen vanaf onderzijde houten vloer

FailHaze

  • #1
Beste klussers,

Allereerst wat informatie over onze woning: bouwjaar 1996, houtskeletbouw, vrijstaand.

We zijn op dit moment bezig met het isoleren van de verdiepingsvloer tussen de eerste verdieping en de zolder, omdat we erachter kwamen dat deze vloer niet geïsoleerd is. De zolder is naar mijn verwachting prima geïsoleerd gezien de bouwbeschrijving en het bouwjaar.

We kwamen bij het verwijderen van de gipskartonplaten van het plafond op de eerste verdieping enkel PE-folie tegen. Deze is er inmiddels af en we willen de ruimte tussen de zoldervloer en het plafond (ook gipskartonplaten) isoleren door middel van steenwol. Het primaire doel ervan is geluidsisolatie.

Eigenlijk hebben we hier maar één vraag over, namelijk of we ook nog PE-folie moeten plaatsen aan de onderkant van het steenwol, net achter de gipskartonplaten. Aangezien dit er al zat, twijfelen we hier over. Onze zoektocht op internet gaf ook geen eenduidig antwoord.

Weet iemand hier het antwoord op?

Thanks.
 

Bernhard

  • #2
Het reduceren van "overspraak" kan door het aanbrengen van materiaal met een hoge massa. Bv dubbele gipsplaten. Hoe meer gipsplaten hoe beter. Het gewicht van heel veel gipsplaten kan te zwaar worden voor de draagkracht van het plafond. De oplossing is dubbele gipsplaten. Dan aanvullen met glas- of steenwol. Als het geluid via een andere weg kan, bv kieren, trappengat of dak , is de reductie van het geluid bijna nul.
mvgr bernhard
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de ruimte boven de vloer verwarmd wordt, is de folie niet nodig.
 

M!ke

  • #4
Ik zou het voor de zekerheid even navragen bij een bouwmaterialenhandel. Aangezien je met steenwol werkt is de kans bij condensatie (wat in elke ruimte gebeurt wanneer er geen folie is toegepast) groot op schimmels na verloop van tijd. Dan kan je over een tijd de boel nog eens leuk over doen. In elke ruimte is er damp..
Succes!
 

FailHaze

  • #5
Bedankt voor de reacties. Ik heb nog een aantal vragen:

Ik heb 210mm (+22mm regelwerk) ruimte tussen de zoldervloer en het plafond op de eerste verdieping. Ik zat te denken om hier 2x100mm steenwol tussen te plaatsen voor maximale geluidsisolatie. Zitten hier nog nadelen aan?

Het is me nog niet helemaal duidelijk of PE-folie plaatsen nodig is. Ik zit erover te denken om het te plaatsen ongeacht of het nodig is of niet, omdat het niet eens zo prijzig is, maar vraag me af of hier nog nadelen aan zitten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je geen antwoord geeft op vragen blijft het voor ons ook onduidelijk. :cry:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Op welke vragen ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Of de zolder verwarmd is of wordt.
 

FailHaze

  • #9
Op zolder zit gewoon een radiator, dus er kan verwarmd worden. Weet niet of het relevant is, maar het trappengat naar de zolder is overigens ook open.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ligt er isolatie op of onder het dakbeschot van je woning zal er tussen de zolder en de ruimte daar onder niet veel verschil in temperatuur zijn. Geen verschil in temperatuur ook geen beweging van lucht, die van warm naar koud wil. Een folie is dan niet nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu