Plaatsen inbouwspotjes

Corlaser

  • #1
Ik heb twee inbouwspotjes type Mara Halogeen 230V-50Hz 35W gekocht en wil deze inbouwen in het verlaagde plafond van mijn toilet. Er is geen transformator nodig. De ruimte daar tussen is 20 cm. Kan ik nu aan beide spotjes een draad met stekker bevestigen en deze dan aansluiten op een losse contactdoos die ik op het nieuwe plafond leg en verbind met het kroonsteentje uit het oorspronkelijke plafond zonder brand gevaar??
Graag uw reactie.

Vriendelijke groeten,
Cor
 

Arie206rc

  • #2
Nooit kroonstenen gebruiken.
Ten allen tijde lasdoppen.
Je kan ook op de verzameldoos stopcontact zetten.
Heb ik vaker gezien.
 

Jvsteenb

  • #3
Het lijkt me een beetje zinloos om onder een verlaagd plafond een extra contactdoos te maken - maar misschien begrijp ik de situatie niet goed.
Als het gewoon om een geschakeld lichtpunt gaat, kun je beide spotjes gewoon rechtstreeks op het kroonsteentje aansluiten. Als je de mogelijkheid hebt is het gebruik van adereindhulzen een aanrader - de adereinden m.b.v. een soldeerbout vertinnen werkt ook prima.

Klemmenstrips ( kroonsteentjes ) zijn in mijn ogen een uitstekende oplossing in dit geval ( aansluiten van massief installatiedraad op soepele draad ) dus waarom ze per sé ontraden moeten worden is me niet duidelijk ? Lasdoppen werken goed, maar alleen op massieve aders ( VD installatiedraad ) .

Punt van aandacht is misschien het gebruik van een "verplaatsbare leiding" in een permanente situatie - maar de elektriciens op dit forum zullen daar wellicht meer over kunnen vertellen.

Als ik het mis heb hoor ik dat graag, daar hebben anderen ook wat aan.

vr. gr.

Job
 

Lichtpunt

  • #4
Ik neem aan dat u de ingebouwde kroonsteen van de centraaldoosdeksel bedoelt?
Normaal sluit u hier ook uw snoer van de hanglamp op aan.
Als u beide armatuursnoeren samen verbind kunt u dit nu ook doen.
Ik raad u af om de aderuiteinden te solderen. Beter is een aderbus te gebruiken voor 2 aders (twinhuls).
Vergeet u niet een snoer met aarde te monteren, daar het 230v spots zijn!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu