PK-toilet met zij-afvoer zo dicht mogelijk naar wand en verhogen (sprongbocht?)

(on)handigehannes

  • #1
Goedenavond,

TLDR: is het aan te raden om een sprongbocht te gebruiken om mijn toilet dichterbij de wand te krijgen en tegelijkertijd te verhogen?

Achtergrondinformatie:
In een poging ooit semi-handig te worden ben ik samen met vrienden mijn maisonette aan het verbouwen. Het bevindt zich op de 2e en 3e verdieping van een appartementencomplex uit 1982 (met een maximale hoogte van 4 verdiepingen).
Sinds ik de woning heb gekocht, heb ik al veel gelezen op dit forum en heb ik ook zeker al e.e.a. opgestoken (dank, forumleden!), maar ik blijf toch nog met wat vragen zitten. Hiervoor heb ik aparte topics gemaakt.
Voor de duidelijkheid: mijn klusniveau is dus echt ongeveer 0, maar ik wil het graag leren.

Klus:
Ik wil een zwevend toilet plaatsen. Aangezien mijn toiletruimte vrij compact is, wil ik het toilet zo ver mogelijk naar achteren plaatsen. Ik heb echter een zij-afvoer (zie foto) die bepalend is voor de plaatsing. Deze afvoer zit op ongeveer 6 cm van de achterste wand. Het zou dus mooi zijn als ik de afvoer nog 6 cm naar achteren weet te krijgen. Dat lijkt weinig, maar is toch bijna 7% van m'n toiletruimte.
Tegelijkertijd zit het toilet nu op 38 cm hoogte. Na het tegelen zal dit zelfs minder dan 37 cm hoogte zijn (ook voor mijn nieuwe toilet, want die heeft zijn uitgang op dezelfde plaats als mijn huidige toilet). Aangezien dit erg laag is, mag het toilet ook nog wel een cm of 5 omhoog.

20231111_230453.jpg


Ik wil dus eigenlijk de zwarte 'knik' hieronder realiseren. Daardoor komt de bocht naar de afvoer (blauw) hoger én dichter op de wand, en daardoor kan ik de ombouw realiseren ter hoogte van de rode lijn. Zo win ik wat ruimte en komt het toilet op een comfortabelere hoogte. Hierbij luistert de lengte van de 'knik' vrij nauw, want de ruimte richting de wand is beperkt en de pot komt dus te hoog als de 'knik' te lang is.

3.jpt.jpg


Nu vond ik een paar mogelijke oplossingen, waaronder een flexibele slang (opstoppingsgevoelig?), een wandaansluitstuk (de witte hieronder, 7 cm 'knik'), een sprongbocht (eerste zwarte hieronder, 8 cm 'knik') en een wandclosetbocht (laatste zwarte hieronder, ik las ergens op dit forum dat die 10cm 'knik' heeft, maar heb dat niet kunnen verifiëren in de specs van een winkel).

1699744025637.png
1699744070882.png
1699746230461.png


Ik heb even de stelling van Pythagoras erop losgelaten, en als ik de sprongbocht pak met 8 cm 'knik', kan het toilet 6 cm naar achteren en gaat het toilet ongeveer 5 cm omhoog. Hier gaat dus mijn voorkeur naar uit.

Vragen:
1. Is het aan te raden om hiervoor deze sprongbocht te gebruiken? Of is het hiervoor niet geschikt / verstoppingsgevoelig?
2. Kan ik de sprongbocht inderdaad gebruiken om een verticale én horizontale verplaatsing tegelijkertijd te realiseren? Of zijn deze alleen geschikt voor verticale verplaatsingen?
3. Als de sprongbocht niet geschikt is: heeft iemand een suggesties hoe ik dit beter zou kunnen doen?

Overige:
Ik heb ook al gekozen voor een compacte toiletpot.
Ik heb niet gekozen voor een extra compact reservoir, omdat de plaatsing uiteindelijk toch afhankelijk is van hoe mijn afvoer gaat lopen.
Hakwerk wil ik zoveel mogelijk vermijden en rommelen in de koof gaat mijn pet te boven.

Als jullie meer info van mij nodig hebben, hoor ik het graag.

Bij voorbaat hartelijk dank voor de reacties!

Hannes
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Lang verhaal.
Ik zou de koker open maken daar leiding afzagen dan met 2 bochten naar de achtermuur gaan zodat je de poot van het frame kan plaatsen
Naamloos.jpg
 

(on)handigehannes

  • #3
Goedemiddag Henk, bedankt voor de tip.

Aanpassingen in de koker mogen volgens mij niet van de vve. Zie jij ook mogelijkheden om de 'knik' te maken binnen de toiletruimte?
Afstand zijwand <-> framepoot is 23cm.

Net nog even gecheckt: de huidige leiding komt met zodanige hoek uit de koker, dat hij de framepoten niet in de weg zit.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Dan kan je net voor muur 7cm afzagen en dan met 1bocht spie en 1 bocht 2xmof manchet
Je kan 45 graden nemen om veel te verspringen of 30 graden of 15 graden.
Dit is zelf te bepalen.
Naamloos.jpg
 

(on)handigehannes

  • #5
Dankjewel, ik ga dit proberen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu