Pir platen voor stenen muur: wel of geen houten regelwerk?

Olivier7

 • #1
Hallo allemaal,

Ik wil mijn garage licht isoleren zodat deze vorstvrij blijft (er staat een vriezer en wasmachine in). De garage heeft een halfsteens muur, en een pannendak waar al 5cm piepschuim op zit. Ik de binnenkant graag met OSB2 of underlayment afwerken zodat ik eenvoudig dingen kan ophangen aan de muren (oude keukenbovenkastjes om eens wat te noemen).

Ik kan goedkoop aan 3cm PIR plaat met ALU folie bekleding komen (helaas zonder tand en groef). Nou leek mij het makkelijkste om de PIR platen tegen de muur te zetten, de OSB plaat ervoor, en dan de OSB met slagpluggen door de PIR heen aan de muur te zetten. Dan zit de PIR meteen vast, en dan staat de OSB ook stevig genoeg om dingen aan op te hangen.

In alle voorbeelden over PIR platen zie ik echter altijd dat er een regelwerk wordt gebruikt om de PIR platen in te zetten. Zie ik iets over het hoofd met de methode die ik hier noem?

Dank voor het advies

Olivier

p.s. 1) wat heeft de voorkeur, OSB2 of underlayment?

p.s. 2) omdat PIR dampdicht en vochtbestendig is leek mij een luchtspouw en dampdichte folie onnodig (het is ook verder slechts een onverwarmde garage), eens?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Het heeft geen zin om te isoleren als je nooit van plan bent om de garage te gaan verwarmen.
   

  Olivier7

  • #3
  Even ter aanvulling dan: de garage zit via een binnendeur vast aan het huis, en daar achter zit de woonkamer die uiteraard wel verwarmd is.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Dan kun je beter een geïsoleerde deur plaatsen....
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  De vriezer en wasmachine produceren ook warmte.

  Ik zou er voor de stevigheid wel een houten regelwerk achter doen. Alle contactvlakken met steenachtig materiaal wel eerst in de grondverf zetten.

  OSB of underlayment is om het even. Wat je zelf het mooist vind ;)

  Let erop dat de garage heel erg geventileerd is. Als er nooit een voertuig met een motor in komt, kan je de ventilatie flink verminderen, maar nooit helemaal weghalen.

  Zit dat piepschuim in het zicht? Oud piepschuim is meestal brandgevaarlijk.
   

  Olivier7

  • #6
  Bedoel je het regelwerk achter de OSB, en daar achter de PIR platen, of bedoel je een regelwerk waarin je de PIR plaat vast zet?

  Stenen in de grondverf zetten is helemaal nieuw voor mij. Waar dient dat voor?

  (het piepschuim zit achter het dakbeschot onder de pannen)

  Olivier
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  De houten plaat op regelwerk vast zetten. isolatie kan ertussen.

  En ik bedoel uiteraard het hout in de grondverf zetten. Stenen zijn koud en condenseren snel. Het contactvlak met het hout gaat snel rotten, tenzij het daartegen is beschermd.
   

  Olivier7

  • #8
  Is het houten regelwerk alleen nodig voor de stevigheid? Kan ik dat niet ook bereiken door de OSB plaat op meer plaatsen vast te zetten aan de stenen muur? Dat lijkt me veel minder werk..?

  Olivier
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  PIR is wel drukvast. Maar de platen zitten er niet op vast (gelijmd). Misschien zakken de houten platen wat uit. Ach, het zal vast vast blijven zitten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu