PIR/gips op enkelsteens: graag feedback -- gips schroeven op ventilatielat?

Ik wil deze enkelsteens muur tussen het tuinhuis (niet BV) en de inpandige garage (BV), zie fotootje, isoleren.

20231219_171125.jpg

In het houten paneel links en rechts kan ik een ventilatieopening boren van een paar mm. Mijn plan is om een spouw te maken met ventilatielatten met nagelschroeven (al zijn afstandsschroeven een plan B als de muur toch niet recht genoeg blijkt). Er is geen vocht, maar de ruimte wordt tijdens de zomer erg warm en tijdens de winter erg koud, dus die spouw zou geen luxe zijn om kromtrekking te voorkomen, begreep ik.

Op die horizontale latten zou ik een PIR-plaat van 10 cm verlijmen, omdat mijn Belgische EPC-certificaat, voor dit materiaal, min. 10 cm vraagt (als er geen regelwerk is). Andere materialen, zoals isolatiewol, zeker met een regelwerk, zouden 20 cm vergen, en dan verlies ik heel wat plaats in m'n bescheiden bijgebouw. Dan is het maar de vraag of die latten ook als regelwerk worden aanzien (in feite verlijm ik ze op het regelwerk). Loop ik het risico dat er zich vocht zet op de horizontale ventilatielatten?

Ik laat een paar mm speling tussen muur, wand, vloer, enerzijds en PIR plaat anderzijds, en vul die kieren op met PUR. Uiteraard spuit ik niks in de spouw.

De muur onderaan heeft ook een (rood geverfde) gipslaag op de baksteen van 1 cm dik, en dat vang ik dan gelijk ook op met die latten van +/- 2,5 cm dik op de baksteen te bevestigen; de PIR platen komen dan 'over' die uitstulping onderaan. Een dampscherm zit op die platen, dus moet ik geen afzonderlijk voorzien.

Misschien niet neig zichtbaar op de foto maar bovenaan de muur loopt een balk (die het plafond draagt); ik zou op de balk wat isolatiewol aanbrengen met houten blokjes ertussen om dezelfde diepte te maken als de latten + PIR platen.

Ik zou dan finaal gipsplaten AK op de achterliggende ventilatielatten bevestigen (met krijt links en rechts op de muur de hoogte van de latten aangeven en met een koordje tussen de twee dan kijken waar ik moet schroeven, na aanbrenging PIR), of op de balk natuurlijk bovenaan, zodat het uit één enkele gipsplaat bestaat.

Wat denken jullie?
 
Ik las diezelfde reactie van jou op een post van even geleden, dus had mijn antwoord klaar; nee, maar is een buitenmuur die moet geisoleerd worden (aan de binnenkant, nl in het tuinhuis dat aan de inpandige garage grenst), omdat de aangrenzende garage deel is van het zgn beschermde volume (BV). De garage is ook een onverwarmde ruimte maar is rechtsreeks toegankelijk vanuit de living, is een wasplaats, en bevat de vorstgevoelige technieken (waterfiltering, gasboiler, etc). Samengevat: ik moet de garage isoleren, en ik doe het, voor die gemeenschappelijke wand, in het tuinhuis omdat ik daar meer plek heb.
 
Je isoleert dus de garage aan de buitenkant van de muur wat trouwens de beste manier is.
Er is daarbij geen dampscherm nodig en zeker ook geen ventilatiespouw.
Ik zou de isolerende platen gewoon op één of andere manier tegen die muur verlijmen of schroeven.
Ik veronderstel dat dit niet de enige buitenmuur van het BV is. Hoe zijn de andere muren dan geïsoleerd ?
 
Dank voor het lezen van de antwoorden en vragen Kees. Bij de eerste regel moest ik al na gaan denken en dan nog dat lap tekst daaronder dus haakte ik even af.
Charel begreep het gelijk ja dat krijg je dan. Nou maar hopen dat niemand gepikeerd wordt.
 
Héhé. Ik denk misschien een projectpost te maken op dit forum. Ik ga én een deur steken met resthout én isoleren én met gips(platen) aan de slag, allemaal voor de 1e keer. Gegarandeerd lachen voor jullie!
 

Gerelateerde klussen

Reacties
6
Weergaven
1K
Reacties
11
Weergaven
916

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu