Pir+gips op binnenmuur

johanstolk

  • #1
hallo medebouwers.

we willen onze buitenmuren van binnenuit bekleden met pir+gips 50mm.hebben ook een spouw van 7 die wordt gevuld met eps parels hr++. dakbeschot en vloer word bekleed met pir waar de wanden op aansluiten. daarna folie over pir op dakbeschot en gipsplaat plaatsen. dan vloerverwarming op pirplaat erin en vloer gieten. hoe moet de aansluiting van mijn folie tov de wanden? mijn muur word dus: buitenblad /spouw/ binnenblad /pir+gips. Bij dakbeschot wordt de pir geventileerd geplaatst. van buiten zit er niets dan pannendak. en moeten de wanden ook ventilerend geplaatst worden? de een zegt ja en de ander nee omdat er een spouw aanwezig is.
alvast bedankt grt johan
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
de spouw word gevuld met parels geeft u aan, dan is er toch geen spouw meer en geen ventilatie
 

johanstolk

  • #3
er is nog steeds een spouw aanwezig. en de parels zoals ik lees geven nog steeds de mogelijkheid tot ventileren. zie hier: " Daarom worden de parels tegenwoordig vermengt met lijm ingeblazen. Deze vermenging met lijm is verplicht, omdat er anders geen goede isolatie ontstaat. Door het inblazen met lijm, ontstaat er ook geen volledig dichte isolatie, waardoor er altijd ventilatie mogelijk is. " dus zo vreemd is mijn vraag nog niet denk ik.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat zou ik eerder omschrijven als diffusie dan als ventilatie. Als er vocht door de gevel komt, heeft dat een behoorlijk lange droogtijd.
 

johanstolk

  • #5
dus advies om ventilerend te plaatsen tegen de wand en niet verlijmen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
persoonlijk zou ik de spouw niet isoleren en er voor kiezen om de 10 cm variant van de plaat te nemen en deze te verlijmen aan de binnenmuur
 
  • Like
Waarderingen: johanstolk

johanstolk

  • #7
het is maar een huisje van 40 m2 opp waar 15 m2 bij gebouwd word. dus kost wel wat ruimte in het poppenhuisje:cool:. in de keuken raken we gelijk ruim 1 m2 kwijt
 

Kareltje333

  • #8
johanstolk schreef:
dus advies om ventilerend te plaatsen tegen de wand en niet verlijmen?
Nee, het is een spouwmuur, dus bij het binnenblad zou sowieso geen vocht van buiten moeten komen, dat is een van de redenen voor de opzet van een spouwmuur.

Als het buitenblad in orde is (stenen en voegwerk), zou ik de spouw wel laten isoleren met de parels. Je hebt dan een doorgaande isolatielaag die eventuele koudebruggen (die bij binnenisolatie moeilijk te vermijden zijn) compenseert.

Heb je ook verdiepingsvloeren?
 

johanstolk

  • #9
ja zit 1 verdieping op. alles is helemaal kaal en gestript nu. muren zijn keurig zonder scheuren of barsten. wat er zit aan schade zit boven bij de kozijnen en die worden vervangen en plaats gelijk een latei dus is meteen opgelost.
 

Kareltje333

  • #10
Dan zal de bevestiging van de verdiepingsvloer aan de muur waarschijnlijk een koudebrug zijn; spouwmuurisolatie dempt het effect daarvan.
 

johanstolk

  • #11
Klinkt heel logisch ja. Heb vanavond ook met iemand hier in de straat gepraat die ook pas heeft verbouwd en die heeft spouw en binnen geisoleerd. Tot nu toe ongeveer 4 jaar (nog) geen problemen ondervonden. Hij heeft wel advies gekregen om parels te gebruiken toen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Kareltje333 schreef:
Nee, het is een spouwmuur, dus bij het binnenblad zou sowieso geen vocht van buiten moeten komen, dat is een van de redenen voor de opzet van een spouwmuur.
Klopt, er gaat geen vocht van buiten naar binnen.
Tenzij het binnen kouder is dan buiten dan gaat de warmtestroom richting binnen.
Regen komt van buiten en kan naar binnen lopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu