PIR en Metalstud tegen een schuin dak: Hoe af te werken in de nok?

freekvh

  • #1
Beste allemaal,

Ik ben mijn schuine dak aan het isoleren (zie ook hier).

Nu zitten er inmiddels wat PIR 10 cm platen tussen de 15-16 cm gordingen:

image2.jpeg


Het gaat goed, ik gebruik wat High Tack om het op zijn plaats te houden, maar zodra het klemt beweegt het eigenlijk al niet meer.

Hier voor ga ik metalstud plaatsen, C60/27 en dan U27/30 om ze in op te hangen, zoals ze hier doen. Daarop stucplaten. Echter ik vraag me af hoe ik het netjes in de nok krijg afgewerkt. De nokbalk is maar 6x6 cm gok ik (zie foto's hieronder).

image1.jpeg


De PIR plaat is dus dikker dan de balk:

image0.jpeg


De PIR kan er wel mooi omheen dan, als ik een uitsparing maak in de PIR plaat, maar waar maak ik dan de metalstud op vast? Ik denk dat ik een extra balk onder de nok zak moeten maken, niet? Of een plank, die onder de balk hangt bijvoorbeeld?

Wat zouden jullie doen?

Alvast bedankt!
 

Robert0v

  • #2
De nok verlagen door er een balk op te monteren.
 

freekvh

  • #3
Bedankt @Robert0v maar hoe precies dan? Met 1 balk van 16 bij 8 cm tegen 1 kant van de nok? Dat voelt wel als een zware oplossing. Ik dacht ook nog aan een plank eronder maken met aan beiden kanten metalen hoekjes van 45 graden?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het inderdaad zo oplossen dat de hoek klopt met de hoek van het dak en de gordingen, zodat je de metalstud er direct tegen kan monteren. Je zou op de juiste afstand klossen tegen het dakbeschot en de nokbalk kunnen maken dan is de hoek altijd goed en gebruik je veel minder materiaal.
 
Laatst bewerkt:

robdeb

  • #5
Ik weet niet hoeveel ruimte je hebt, maar je zou ook nog PIR tegen de nok kunnen zetten (ben je die koudebrug ook kwijt) en die plaat even beiderzijds schuin afsnijden zodat het mooi aansluit op je andere PIR platen. Je krijgt dan alleen geen omgekeerde V in je plafond, maar een stukje horizontaal plafond.
 

Hharbers

  • #6
ik zou eerst uitvogene hoe je uitkomt met je metal std profiel tpv nokbalk.

Ik zou plank op zijn kant eronder maken met stoelhoeken en daar klosjes tegen om je metal stud onder goede hoek tegen te kunnen zetten

1679482654405.jpeg
 

freekvh

  • #7
@Hharbers Top tekening, maar de nok is 45 gedraaid vergeleken met op jouw tekening. Dit kan dus wel maar dan moet ik een 45gr hoekje gebruiken om die plank vast te zetten.

@robdeb Een stukje horizontaal plafond is acceptabel, maar hoe maak ik de metalstud profielen dan vast? Misschien met een ophang profiel?
 

robdeb

  • #8
Ik zie nu pas goed dat je nok gedraaid ligt, anders inderdaad met klosjes zoals @Edwinnn ook zei. Hoe kom je uit wanneer je eerst een mastiekhoek tegen die nok schroeft? Als je die netjes waterpas kunt krijgen, dan kun je de studs met lange schroeven door de PIR heen in de nok schroeven.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #9
De U27 profielen met stoelhoekjes 25x25mm aan elkaar poppen of met tekschroeven aan elkaar zetten in de juiste hoek.
In de stoelhoekjes een gat 4.5mm boren. (in de hoek).
Dit geheel vast kitten aan de PIR platen.
Vervolgens vastschroeven in de nokbalk met 4x100mm.

KI plafond.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu