Is het bekend wanneer die laag ATI Pro aangebracht, kan je dat misschien inschatten aan de raggels.
Excuses voor het niet antwoorden, maar ik begreep even niet wat je bedoelde. Het was hier ook even chaos in huis met het kaal halen van de gordingen en plannen van alle werkzaamheden. Inmiddels heeft het zwaartepunt van de discussie zich verplaatst naar de vermeende 'spuitbare PIR':
Dat zou ik maar wel doen. Voor zover ik weet en kan vinden bestaat gespoten PIR niet. Kom gerust met een link waar het tegendeel uit blijkt. (...) Vraag maar testrapporten op die bewijzen dat het gespoten materiaal dampdicht is en wat de waardes precies zijn.
Vraag dan ook even de chemische samenstelling. Dan weten we of het wel PIR is.
Een simulatie heeft weinig zin zonder precies te weten wat erop komt.
Even ter afsluiting van dit topic: gisteren had de dag moeten zijn dat ze de spuitbare isolatie zouden komen aanbrengen, maar ... ik heb meermaals gevraagd om de isolatiewaarde en dampdoorlatendheid in onafhankelijke testrapporten of iets anders van een derde partij, maar niets ontvangen. Op de valreep heb ik zelf EINDELIJK de handelsnaam van het isolatiemateriaal kunnen vinden, en vond ik wat JackD al vermoedde, namelijk dat het gebakken lucht is wat ze verkopen

. De kwaliteitsverklaring die ik vond bij BCRG gaf aan dat het isolatiemateriaal een Rd had van ongeveer 2,5 in plaats van de Rc van 4,15 die op de offerte werd aangegeven ... Dus ik heb de overeenkomst ontbonden en ben weer een soort van terug bij af. Schandalig dat dit kan bij een Nederlands bedrijf dat werkt met een gepatenteerd Nederlands isolatiemateriaal ...
Maar goed, nu moet ik dus zelf op hele korte termijn iets gaan doen met de binnenzijde van mijn dak. Op de buitenzijde wil ik nog steeds de isolatiefolie laten aanbrengen, dat is dampopen en heeft een Rd van 1,5 ongeveer (volgens BCRG met inachtneming van het pletten van het materiaal op de panlatten).
Nu zit ik nog met een aantal kwesties waarover ik graag jullie input zou hebben:
1. Heeft iemand enig idee of gevoel voor de geluidsisolerende werking van 45 mm isolatiefolie? (4 lagen polyester wattering, afgewisseld met 3 lagen aluminium gecoate reflecterende PET folie, en 1 laag spinvliesfolie)
2. Als ik met metal studs wil werken voor de afwerking met gisplaten, welke dikte (diepte) zou dan nodig zijn om gipsplaten van 12,5 mm te dragen in een hellingshoek van ongeveer 55 graden en overspanningen tussen de gordingen van 1,2 a 1,4 meter? Ik zie dat de meeste metal stud profielen 50 mm diep zijn, maar zie ze ook van bijvoorbeeld 27 mm, en alles er tussenin. Hoe dunner hoe beter voor mij.
3. De ruimte tussen de metal studs zou ik willen gebruiken voor extra akoestische isolatie, met wat glas- of steenwol. Ik begrijp dat de regel is om van meest-dampdicht naar meest-dampopen te werken in je dak (van binnen naar buiten gezien), maar als je dat niet doet dat het dampopen materiaal aan de binnenzijde dan maximaal een Rd van een derde (of de helft?) van de Rd van de rest van de isolatie mag hebben? Zoiets ...
Stel dat ik af kan met een metal stud van 40 mm, dan zou ik nog ruimte hebben voor 6 cm PIR tegen het dakbeschot. Dan zou ik waarschijnlijk net niet veilig zitten qua condens in de constructie, maar ik begrijp ook dat metal studs fungeren als enorme koudebrug en daarmee de isolatiewaarde van het materiaal ertussen enorm naar beneden haalt. In dat geval zou het weer wel kunnen volgens de regel van 1/3 of de helft van Rd van de rest van de constructie. En ik zie dit inderdaad ook in Ubakus terug: als ik onderstaande situatie invoer met 10 mm glaswol in plaats van 40, dan zit er geen enkel vocht in de constructie. Nu kan ik - voor zover ik weet - in Ubakus geen metal studs als frame invoeren rondom de 40 mm glaswol, dus moet ik zelf inschatten hoe ik deze situatie zo realistisch mogelijk moet invoeren. Maar volgens mij kan dat beetje vocht dat optreedt bij 40 mm glaswol uberhaupt geen kwaad of wel (zie afbeelding hieronder)?
Ik heb de volgende situatie even uitgetekend in Ubakus:
- 45 mm isolatiefolie
- 20 mm dakbeschot
- 60 mm PIR
- 40 mm glaswol ("minerale wol 035?")
- 12,5 mm gipsplaat
Alvast heel erg bedankt (en weet dat dit de laatste keer is dat ik dit topic her-open want volgende week wil/moet ik mijn dak echt gaan isoleren)!