Piepschuimplafond vervangen

Claudiave

  • #1
Hoi, ik heb in een pand uit ongeveer 1900 een appartement waar op het plafond piepschuimplaten (geen decoratie, maar gewoon vierkante platen) zitten met daarboven een laag stro. Dit wil ik wel weghalen ivm brandveiligheid, maar ik weet niet zo goed welk plafond ik hiervoor in de plaats kan plaatsen. Ik wil graag een 'glad plafond' dus zonder naden of iets. Kan ik gewoon gipsplaten bevestigen op de balken en die stucen? Of is een verlaagd plafond of spanplafond of iets anders beter?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Na verwijderen van brandbare materialen zoals piepschuim en stro kunt u een gipsplaten ( geschroefd en niet geniet !) op rachel werk bevestigd aan de bovenliggende plafond balken en wanden ( hout of metalstud profielen) al dan niet verlaagd tot gangbare hoogte vanaf afgewerkte vloer van 2,50 tot 2,60 mtr. hoogte aanbrengen.
De naden van AK gipsplaten ( afgeschuinde kant) kunnen met gaas band en nadenvuller worden dichtgezet en daarna gesausd.
U kunt ook stucplaten op rachel werk aanbrengen en deze pleisteren.
Een spanplafond moet qua brandwerendheid een M1 classificatie hebben. Die certificering moet u beslist bij de leverancier opvragen. ( Verzekeraars kunnen bij calamiteiten moeilijk gaan doen ) Alle in Europa geproduceerde doeken moeten geeinpregneerd zijn en voldoen daardoor. Maar u weet niet waar het doek vandaan komt als daar geen certificering op staat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Zit boven dat plafond een ander appartement? Dan moet het plafond brandwerend worden. Eerst steenwol aanbrengen, en dan gipsplaten. Doe dit in overleg met de vve. Voordat je het nieuwe plafond aanbrengt eerst alle kieren en leidingdoorvoeren opsporen en brandwerend (laten) afdichten.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Mogelijk bij alleen gipsplaten die gesausd worden. Een gips gepleisterd plafond op stucplaat is minimaal 1 uur brandvertragend.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Let ook op geluid. Met een kleine aanpassing is het nieuwe plafond te ontkoppelen van de balken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Kees de schilder schreef:
Een gips gepleisterd plafond op stucplaat is minimaal 1 uur brandvertragend.
Ik heb ooit een testrapport gezien waarbij het plafond ook was voorzien van steenwol (en nog meer kenmerken). Als je een testrapport hebt van alleen gipsplaten+pleisterwerk ontvang ik deze graag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu