Piepschuim en platen kan het weg? (Dak)

Goedenavond.

Ik vraag mij al heel de dag af of de platen op onderstaande foto’s weg kunnen en zo ook het piepschuim. We willen opnieuw isoleren maar de platen lijken op de balken te liggen. Het lijkt een plaat van een paar mm ik schat 9mm dik.

het kan toch niet zijn dat op die plaat al het gewicht leunt ?

hoe pak ik het aan?

9A36208D-0EA1-4418-B266-1B8F56743A01.jpeg AD33F59A-5437-4541-8A93-D540F6C9ABFA.jpeg A7DB5411-C708-4AC8-A5A5-F6E5B0B683AE.jpeg F091FABE-8B5F-44F9-A17D-DFC1A16104EA.jpeg D7742440-66A9-4E8F-8B9E-3CC25F4931B5.jpeg
 
Dit zijn zgn. zelfdragende dakplaten.

De plaat en de isolatie zijn aan elkaar verlijmd en vormen daardoor 1 sterk geheel. Waarschijnlijk zijn er op bepaalde afstanden ook nog ribben aanwezig, welke vastzitten aan het plaatmateriaal.

Dus nee, de platen en de isolatie kun je niet verwijderen.
 
Jawel. Wil je aan de binnenzijde isoleren, of aan de buitenzijde, onder de dakpannen?
En welke isolatiewaarde heb je nu, en wat wil je bereiken?
 
Weg kan het in ieder geval niet, tenzij je het hele dak wil afbreken en opnieuw opbouwen.

Je zult eerst de exacte dakopbouw moeten vaststellen (materiaal, diktes etc.). Vervolgens moet doorgerekend worden of aanvullende maatregelen nodig zijn in verband met eventuele condensatie in het dak pakket.
 
Kan waarschijnlijk door steenwol en klimaatfolie toe te passen onder de sandwichpanelen. Heb dit zelf enkele jaren geleden ook gedaan bij een soortgelijk dak (10 cm steenwol onder 10 cm eps). Thermische en akoestische isolatie wordt heel veel beter dan. De folie is essentieel. Als je helemaal zeker wil weten of je geen vochtproblemen krijgt zou je het kunnen laten simuleren / doorrekenen. Vooral als je de ruimtes verwarmt / er veel verblijft (slaapkamer) / er sprake is van een badkamer oid.
 
Het lijkt me ook sterk dat het geluid door het piepschuim komt, dat is zacht materiaal en zal geluid dus maar slecht transporteren. Daarnaast eps van 10 cm heeft een isolatiewaarde (RD) van zo'n 2,7 en de isolatiewaarde van Rockwool plus zit ook rond de 2,7 dus het ene weghalen en het andere er voor in de plaats zetten is heel veel werk met nagenoeg geen betere isolatiewaarde.
 
@Gerrit B Het piepschuim laat heel veel geluid door. Veel voorkomend probleem in huizen uit eind jaren 80 - de jaren 90 met 10 cm eps. Je hoort alles, zelfs als de naden allemaal zijn afgekit. Heb dit 2 maal gedaan in huizen uit de tijd, pak steenwol en folie eronder, gipsplaat ertegen en geluidsproblemen verdwenen als sneeuw voor de zon. Thermisch is 9-10 cm steenwol er onder voldoende om aan de isolatiewaarde van nieuwbouw te komen. Uiteraard ook even naar het dakraam kijken... Als je gewoon een velux met dubbel glas of hr hebt zit je meestal wel goed (ziet er hier wat minder solide uit???).
 
Laatst bewerkt:
Dank voor de reactie. Dakraam gaat weg en er komt een dakkappel. Maar andere zijde gaan we aan pakken idd. Maar kan het Steenwol zo tegen die platen aan dan? Heb ik dan geen vochtprobleem later? Advies van de isolatie shop was platen eraf halen…..
 
Het piepschuim laat heel veel geluid door.
Het zit toch wat anders, het piepschuim is prima geschikt om geluiden te dempen alleen moet je het wel op de juiste manier doen.
Piepschuim wordt bijv. gebruikt om 2 wanden akoestisch van elkaar te scheiden maar van wat ik er van begrepen heb is dat in de oude dakpanelen dit niet zo uitgevoerd en dan met name de lichtgewicht panelen met een erg dunne beplating aan beide zijden of soms aan de binnenkant alleen maar een plaatje van 3mm met wat folie.
Ga even zoeken op "geluidsisolatie dak is slecht" dan zijn er wel voorbeelden te vinden (en uitleg) hoe dit te verbeteren is.
De binnenzijde bijv. alleen maar voorzien van een gipsplaat geeft al 5 dB verbetering

akoestische isolatie dak.jpg

Hier een overzicht wat ik gevonden heb van welke constructies welk resultaat hebben.
Belangrijke opmerking was wel dat na-isoleren prima kan maar dat er wel goed rekening gehouden moet worden met de draagsterkte van de dakconstructie.
 
De isolatieshop heeft in ieder geval niet goed voor ogen welke platen er op jouw dak liggen. Het tempex verwijderen staat gelijk aan het verwijderen van de sandwichpanelen. Dat komt praktisch neer op het maken van een nieuw dak, alle pannen en panlatten moeten er dan af.

Dit moet je gewoon even goed laten ontwerpen. Vooraf bepalen wat de eisen zijn ten aanzien van de gewenste geluidsdemping en eventuele aanvullende warmte isolatie. Dan de materialen kiezen en doorrekenen of het goed gaat met eventuele condensatie.
 
@Gerrit B Bij de piepschuimplaten speelt een rol dat je geen massa hebt. Klopt inderdaad (zegt mijn praktijkervaring met een aantal van die daken) dat wanneer je niet extra isoleert en je bijv 12,5 mm gipsplaat en stucwerk toevoegt (massa) je het probleem al grotendeels wegneemt. Maar als je toch aan het werk gaat zou ik in dit geval thermisch extra isoleren, 10 cm eps met een rd waarde van ongeveer 2,5 is niet meer van deze tijd.
 
Dank voor de reacties zo ver.

oke stap een is dus exact weten wat de opbouw is, logisch maar hoe pak ik dit het beste aan zonder dat ik dadelijk lekkages heb. ik heb natuurlijk al wat proberen te onderzoeken maar die platen zitten muur vast.

ik heb een dak raam met aan de zijkanten wat multiplex. ik zou daar met een decoupeerzaag doorheen kunnen gaan. of iemand een beter idee?
 
oke, dus dan tegen de witte platen steenwol aanbrengen dan de latten om het steenwol te klemmen en dan de klimaat folie. zoiets als onderstaande dan, met achter de latten het steenwol en voor de latten de folie?

1668686710993.png
 
Dat kan.

Bij veel klimaatfolies wordt echter een vrije ruimte aanbevolen. Dan is het beter om de folie tussen de steenwol en latten te doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan