Piepend geluid vloerverwarming + uitleg thermostaat

tvltvltvl

  • #1
Hallo allemaal,

Heb me dit weekend op dit forum al flink ingelezen (dank!), maar als vloerverwarming leek ga ik toch mijn vragen stellen.

Situatie:
- Afgelopen zomer nieuwe vloerverwarming geplaatst, gaat om een Robot Pro verdeler met 5 groepen
- Tot nu toe ben ik erg blij met het eindresultaat: de vloerverwarming doet goed zijn werk
- Mijn CV ketel hangt op 2e verdieping (1.5 bar) en mijn verdeler begane grond (2.2 bar). De CV ketel heeft een tweewegklepset voor vloerverwarming.
- Toch twijfel ik over een aantal elementen (1) de pompinstelling (2) de thermostaatkraan / temperatuur (3) ik hoor bij opwarmen nu af en toe een piepend geluid

Als leek besefte ik me dat ik eigenlijk niet goed snap hoe de vloerverwarming werkt. Hieronder een aantal ongetwijfeld erg domme vragen, maar wie weet wil iemand me toch helpen :)

1. Is een druk op de verdeler van 2.2 bar oke? Ook versus 1.5 bar op de CV ketel boven?
2. Ik heb de thermostaatkraan van de verdeler op ~23 graden staan, terwijl de aanvoer thermometer dan zo'n 28 graden aangeeft. Is dit een probleem?
3. Het verschil tussen aanvoer (ca. 28 graden) en afvoer (ca. 22 graden) is 6 graden. Is dat normaal? Zegt dat nog iets over mijn instelling?
4. Ik hoor nu als de vloerverwarming aanslaat een hoge pieptoon. Eerder las ik iets over een evt. te groot drukverschil. Kan dat hier de oorzaak zijn? Is dit op te lossen? Ik las iets over een bypass - heb ik dat misschien al? De pompinstelling staat nu op de fabrieksstandaard. Ik heb ook een aantal radiatoren, die open staan.

Bijgevoegd ook een plaatje van de installatie. Mocht iemand mij willen helpen: heel graag!

Plaatje vloerverwarming.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 voor elke m hoogte verschil krijg je 0,1 bar erbij dus tussen meetpunt 1.5 en 2.2 zit 7m hoogte.

2 een thermostatische knop is geen nauwkeurige instelling en de thermometer op een verdeler ook niet heel nauwkeurig, het is ook niet heel belangrijk of het 23 of 28 is, als de vloer maar genoeg warmte afgeeft om se ruimte te verwarmen.

3 een dT van 5/6 graden is prima.

4 waar komt die piep vandaan? Lijkt mij niet normaal.
 

Auto-Geen

  • #3
Staat de water temperatuur van de ketel en het toerental van de pomp niet te hoog ingesteld. Als de thermostaat van de vloerverwarming teveel moet terug regelen kan een fluitend geluid ontstaan.
 

tvltvltvl

  • #4
Bedankt voor de reacties al! De ketel geeft volgens mij water van 60 graden af.

Toerental v/d pomp: hoe zou ik dat kunnen testen/controleren? Hij kan natuurlijk terug naar standje 1, maar in de handleiding werd standje 2 aangeraden ivm de lengte van de buizen per groep.

Nog 1 andere vraag: als ik de thermostaatkraan helemaal terug draai naar 20 (dit is de allerlaagste stand, verder kan hij niet), dan is de aanvoertemperatuur nog steeds 26 graden. Logisch dat dit niet lager kan?

De piep lijkt te komen ergens bij de verdeler, moeilijk om te horen waar precies.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
De pomp van de set pomp alleen water door de set, de.pomp van je ketel drukt het door de thermostaatkraan.
Alsnje het geluid hoort en je draait aan die kraan is het geluid dan even weg?

Je kan de jraam wel lager draaien maar dan suurt het nog wel even voordat alle warmte uit de vloer is, en dat houd dan de temperatuur van het water hoog.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu