PEX aansluit verloopstuk

Ed12345

  • #1
Beste forumleden, ik ga binnenkort mijn waterleiding vervangen. Wil PEX-ALU-PEX gaan gebruiken. Ik heb een huisje in de Ardennen en water komt het huis binnen middels een flexibele zwarte buis, mogelijk een Tyleen buis (zie foto URL onder). Ik denk dat het 22mm is.

Welk aansluit verloopstuk heb ik nodig bij aansluiting op 15mm PEX leidingen?

Verder zie ik bij toolstation.nl dat je kan kiezen tussen kunststof steekfittingen en kunststof steekfittingen van John Guest. Is het merk "John Guest" aan te raden of is merkloos goed genoeg.

bedankt, Eddie

 

Xr8

  • #2
22mm tyleen ken ik niet. Is meestal 20 of 25mm bij mijn weten. Zoek een passende koppeling met 1/2" of 3/4" binnendraad. Je kunt dan met een puntstuk de overgang maken naar PEX.

Succes.
 

Ed12345

  • #3
Bedankt. Ik zal denk ik toch even de boel los moeten halen om te zien met wat voor aansluiting ik te maken heb. Ik ben geen loodgieter dus kan niet in 1 oogopslag zien wat er aan die slang vastzit.

Ik schat in dat aan de slang een MALE 3/4" connectie zit. Zit daarom te denken die Male connectie te laten zitten en er een kogelkraan op te monteren. Aan de kogelkraan dan een 3/4"Male / Female verdeler aan welk ik dan de PEX kan monteren.

In België, althans bij de Brico verkopen ze "SuperPipe" van Levica. Dit komt in standaard maten 16mm en 20mm. De PEX-ALU-PEX heeft net weer andere maten (15mm). Twijfel nog welke te kopen. De "SuperPipe" bij de Brico wordt enkel ondersteund door knelfittingen. De PEX van toolstation.nl wordt ondersteund door knelfittingen en ook steekfittingen. Die steekfittingen lijken eenvoudig.

Iemand een voorkeur voor knel dan wel steekfittingen? Goede of slechte ervaringen? Is "John Guest" als merk aan te bevelen? Thanks.
 

Xr8

  • #4
Merken mogen hier niet aanbevolen/beoordeeld worden. Ken de genoemde merken niet allemaal. Als je geen persgereedschap hebt zijn knelfittingen vaak handiger. Het is wel aan te raden deze enigszins bereikbaar te houden.

De steekfittingen kun je de buis vaak zo in drukken en deze zitten dan lekdicht vast. Ook heb je dit soort fittingen welke met speciale persapparatuur geperst moet worden.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu