Vastleggen Alpex-leidingen

Hallo allen,

Ik heb een vraag over de waterleidingen in mijn woning. Deze zijn onlangs gelegd ivm onze nieuwe badkamer.

Nu is het echter zo dat een van de leidingen afgelopen week al is losgeschoten met de nodige gevolgen. Nu zijn deze opnieuw nagelopen en allemaal goed aangedraaid, echter ben ik bang dat dit opnieuw zou kunnen gebeuren.

De enige reden waarom ik dit kan zien gebeuren is vanwege het feit dat de leidingen niet vastgemaakt/verankerd zijn. Hierdoor kan er, icm druk, wellicht trilling ontstaan.

Heeft er iemand tips en/of ideeën hoe dit het beste aan te pakken?

Zie foto's hieronder. Bedankt!
20240128_142928.jpg
 
Flexibele leiding beugel je over het algemeen met montageband. Wat nog beter zou zijn is die knelkoppelingen weghalen en te vervangen voor perskoppelingen, deze kunnen niet meer los komen. Waarom zijn er knelkoppelingen gebruikt?
 
En zorgen dat de leidingen vlakbij de knelkoppelingen er echt recht inkomen. Vooral de blauwe links komt al bijna scheef uit de koppeling lijkt het wel. Recht maken en goed vastzetten.
 
Het is onder spanning gemonteerd. Dat is wachten op de volgende lekkage.
Het is een kleine moeite om even een extra knietje te gebruiken en netjes te beugelen. Dit is niks.
 
Uponor meerlagenbuis kun je inderdaad knellen als je een steunhuls gebruikt.

Uiteraard is persen met de bijbehorende Uponor S Press koppelingen het mooiste. Wel met de juiste persbek: voor Uponor is dat UP en niet U. Deze fout wordt veel gemaakt. U is voor de oude generatie perskoppelingen en die zijn niet meer te koop.
 
Het kan dus zijn dat er geen steunhuls is gebruikt waardoor de koppelingen losraken?
Ik ken dat van koperen wicu buizen, daar heb je hetzelfde probleem.

Voor de zekerheid zou ik hier even de druk afhalen en een paar koppelingen losmaken om te controleren.
 
Ja dat is mogelijk. Hier is de flexibele meerlagenbuis gebruikt. Als je deze knelt zonder steunhuls er in te duwen vervorm je de buigzame leiding alleen maar naar binnen toe omdat er geen tegendruk is van binnenuit. Dat kan goed gaan, maar op den duur gaat het lekken of springt het helemaal los.
 
Wat mij verder opvalt is dat de warmwaterleiding geïsoleerd is als ik het goed zie (of is dit een gekleurde kunststof mantelbuis?).

Dit isoleren is niet gewenst. Het water in de warmwaterleiding dient zo snel mogelijk af te koelen tot < 20
graden om de groei van legionella tegen te gaan. Met isolatie om de leiding blijft het water onnodig lang warm.
 
Legionella preventie klopt hier toch al niet, koud en warm water in de zelfde schagt en veel te dicht bij elkaar en warm onder en koud boven de warme leiding.
Hier is zeker niet gewerkt volgens de geldende regels.

Vr Gr
 
En er hangt nog wel zo'n netjes gebeugelde koperleiding om het goede voorbeeld te geven naast...

Knelkoppelingen voor 16mm zijn in mijn ervaring uitstekend, ik heb er heel wat in huis en nog nooit een lekkende gehad. Tenminste, als, zoals Henk al zegt, de buis er netjes in gaat en je ze vast, maar niet overdreven vast draait. Hier heeft een 32mm MLB koppeling een maand lang lekvrij gefunctioneerd die alleen met de hand vast was gedraaid omdat ik was vergeten 'm aan te draaien :roll: Oh, en wel even de ontbraam/kalibreer tool gebruiken.

Voor deze situatie zou ik overigens een 'verdeler met kraantjes' pakken (online te koop) en niet oneindig veel T stukken. Ik tel 15 knelverbindingen op de foto (plus een verloop van MLB naar purbende?), dat is 7 meer dan nodig.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
212
Badkamer, waterleiding en afvoer
Gerrit B
Reacties
1
Weergaven
172
Badkamer, waterleiding en afvoer
Henk253
Reacties
25
Weergaven
540

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu