Verstopte alupex-leiding 20mm? Laag debiet!

Davidklus

  • #1
Voorgeschiedenis:
In december 2022 problemen begonnen met gaswandketel Junckers (bj 2009: sanitair en verwarming met platenwisselaar). Bijna geen debiet meer op alle warm waterleidingen ( minder dan 2L/m) waardoor de ketel de brander niet aanstuurde. Na een viertal interventies van BOSCH (zonder succes, stukken vervangen, ...) een installateur gevonden die het probleem had gevonden. Voor de 2de keer op 13j was de platenwisselaar verstopt met kalk. Wij hebben 39 Franse graden wat zeer hoog is. De kalk heft al zoveel toestellen stuk gemaakt dat we in januari 2023 een waterverzachter hebben laten plaatsen (wat een luxe!).

Probleem:
Met het plaatse van de nieuwe doorstromer hadden we de warmwaterleiding keuken (maar 1 punt op gelijkvloers) een normaal tot sterk warmwaterdebiet. Een 8L/min.
Van de ketel gaat de aanvoer warm water naar een T-stuk (zie foto). Van dat T-stuk gaat er een 16mm Alupex rechtstreeks naar de keuken (ongeveer 6 meter lengte) en een 20mm naar een collector (zie foto) op het eerste verdiep (ongeveer 10 a 11 meter lengte). Op die collector zitten 4 leidingen 16mm die naar de kranen in de badkamer gaan (elke ongeveer 3 a 4 meter lengte). Op al die punten in de badkamer hebben we maar een debiet warm water van max. 2L/min. Soms pulseert het water lichtjes. Vrouwlief en dochter kunnen hun haar amper nog uitspoelen.

Oorzaak?
Onze loodgieter heeft gisteren alles uitgesloten onder het T-stuk door te knippen en debiet onder het T-stuk op de 20mm alupex te meten. Zelfde debiet als in keuken. Dus geen probleem ketel of T-stuk (zat wel redelijk wat kalk T-stuk). Nadien heeft hij de 20mm alupex op de collector van de badkamer losgekoppeld en en debiet max 2L/min.

Dus kan niet anders meer dan dat het probleem in de Alupex 20mm zit. Deze loopt in één stuk - geen koppelstukken - in de chape (ondervloer) en gaat na 7 meter onder de vloer dan omhoog langs een valse wand (ongeveer 3 meter hoogte) tot in de collector badkamer 1ste verdieping. Alles is vakkundig uitgevoerd geweest.

Een knik in de alupex onmogelijk. Een lek hebben we ook niet want de watermeter blijft op dezelfde stand staan als we geen water gebruiken (ook getest op langere tijd).
Onze loodgieter zegt dat hij niet de apparatuur heeft om dit te onderzoeken en op te lossen. Hij zegt dat kalkaanslag in een alupex-leiding eigenlijk niet mogelijk is. Toch niet in die mate dat een buis van 20mm verstopt geraakt.

Het probleem van laag debiet boven is samen ontstaan (op een paar weken sterk geminderd) met het probleem in de ketel. Tot dan hebben we nooit problemen gekend door die leiding.
Wat ik persoonlijk denk is dat door zoveel interventie aan de ketel er grotere kalkstukken zijn losgekomen en in de alupex-leiding blijven in het gedeelte onder de vloer. Na 7 meter onder de vloer gaat die allupex dus een 3 meter verticaal omhoog. Misschien ken er daar al niet genoeg druk meer worden geleverd door teveel kalkresten en aanslag, om omhoog te stuwen.

Gisteren demonteerde ik na die werken mijn badkamerkraan en daar is nog een hoop kalkresten uitgekomen.

Oplossing?
Ik kan een ontstoppingsbedrijf laten komen maar die zijn vaak gespecialiseerd in ontstoppen van afvoerleidingen en die zijn zeer duur? Veel info is er niet te vinden op internet.
Ik wil eerst zelf iets proberen. De leiding 20mm aan het T-stuk (onder de ketel) opnieuw loskoppelen en boven in de badkamer mijn badkamerkraan loskoppelen en een flexibele leiding van de koud waterleiding op de warm waterleiding bevestigen. Dan het koud water volledig open zetten zodat door de druk alle vuil en kalkresten naar beneden gestuwd worden en uit de leiding komen.

Zou dat een oplossing kunnen zijn. Ik heb ook al gelezen dat een compressor kan helpen maar totaal geen idee hoe zoiets aan te sluiten op een leiding.
Hopelijk kan iemand me hier wat raad of advies geven.

Alvast bedankt!

Tstuk warm water ketel.JPG collector.JPG
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
als het een 20mm leiding is kun je er is een trekveer doorheen proberen te drukken, deze zal er normaal probleemloos doorheen moeten gaan invoeren vanaf het hoogste punt kom je dan een opstakel tegen kun je proberen deze door te stoten
 
  • Like
Waarderingen: Jackd en Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Ik denk toch dat resten met kalk in je buizen zitten door dat je nu een ontkalker gebruikt gaan die deeltjes aan de wandel.
Ga in contact met bedrijf van water ontharder die zullen wel ideeen hebben om dit op te lossen.
 

BigBert

  • #4
Heb je bij het bepalen van de debiet de kraan in de badkamer eraf gehaald? Ik zou eerder denken aan een verstopte kraan ipv een verstopte 20mm pex-buis. Als de kraan eraf is gehaald, moet het de buis wel zijn en denk ik dat het toch ergens in een koppelstuk zit. Btw: ik heb weleens de leidingen zelf doorgeblazen door aan beide kanten een stuk tuinslang te monteren en vervolgens koud water, 3 a 4 bar, erop. Er kwam toen besr wat kalk en aanslag uit.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Ja, en overal waar zeefjes zitten los halen en door laten spoelen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er zijn bedrijven die cv systemen schoon maken / doorspoelen, die kunnen dit vast ook.
Zoek bijvoorbeeld op: cv spoelen.
Met een pompje een slang en de juiste spoelmiddelen voor jouw situatie kan je dat ook zelf. Wel zeker weten dat de leiding er tegen kan.

Maar zelf in de badkamer koud op warm aansluiten de in tegengestelde richting doorspoelen vind ik een goed idee. Dat kan trouwens ook met een tuinslang op de warm water leiding als de makkelijker is.
ps. is het niet makkelijker om voor de collector koud en warm te koppelen?
Wel het water (deels) opvangen, dan kan je zien of er wat uitkomt.
(edit: of nog makkelijker: tuinslag op de 20mm warm bij de collector)

Een compressor kan ook, aansluiting heeft niet perfect, je hoeft geen druk op te bouwen, vooral stoten lucht erdoor. Maar perfect kan ook. Luchtkoppeling hebben o.a. 1/4 inch draad, die op een 1/2inch verloop en die naar 15mm knel. (dit kan mogelijk makkelijker)
Persoonlijk zou ik simpelweg een blaaspistool met doek erom in de koppeling houden. (en kijken wat de maximale druk is die de 20mm alupex aan kan)
 

Davidklus

  • #7
Bedankt voor alle tips!

Blij dat mijn idee nog zo gek niet is en ik toch in de juiste richting zit te denken.

@BigBert & @Henk253 Zoals in mijn beschrijving: het is niet de kraan, niet de zeefjes, niet een koppelstuk, ... want we hebben dat allemaal als eerste uitgesloten (stap voor stap in logische volgorde) en als laatste dan rechtstreeks het debiet in de volledige leiding (zonder koppelstukken) gemeten. IN 7 a 8 L/min - UIT 2L/min. Dus het is zonder twijfel de pex-buis waar denk ik aardig wat grote en kleine delen kalk in drijven en ophopen. Wel verwonderlijk toch dat de druk warm water uit de ketel (7 a 8 L/min dat niet tot boven kan duwen, ook met de badkraan er af). Met badkraan er af loopt het water uit de leiding (16mm) als iemand die staat te plassen met serieuze prostaatproblemen. Normaliter zou dit tot de andere kant van de badkamer moeten spuiten.

@Jackd Bedankt voor de tips. Ik wil echt wel van boven naar beneden de leiding doorspoelen omdat anders de brokken kalk zo'n 3 meter naar boven moeten worden gestuwd en in dat geval is misschien niet alles zuiver. Verder heb ik wel een compressor maar dan moet ik nogal wat koppelstukken kopen en daar ben ik ook niet zo handig in. Ik weet ook niet hoeveel een 20mm Alupex van druk aan kan. Heb gelezen dat ze dat in caravans of campers trouwens met een oude binnenband en een fietspomp doen. Om de leiding helemaal leeg te krijgen tegen de vorst. Maar dat zijn natuurlijk dunne leidingen en die hebben zijn niet zo lang.

Ik ga het volgend weekend proberen met via de badkraan koud op warm waterleiding aan te sluiten en doospoelen dan. Ik laat weten of het gelukt is. Ben alvast zeker dat er daar een hele zooi kalk zal uitkomen. Is maar de vraag of ik alles weg krijg. Desnoods nadien dan maar met de compressor erdoor.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Oude binnenband doorknippen, aan één kant dicht knopen, de andere kant om de leiding, klemmetje erom , fietspomp op het ventiel en pompen maar.
Met simpelweg een (vochtige) doek om een leiding en het blaaspistool erop blaas je die ook met gemak leeg. De leiding kan de druk wel hebben, maar niet overdrijven.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
zoals ik al aangaf neem een trekveer deze zal er zo doorheen gaan en bij stuwing paar keer op en neer stoten
 

Davidklus

  • #10
Vandaag de test gedaan zoals hierboven in mijn oplossing beschreven. Beneden aan de ketel de 20mm warm waterleiding losgekoppeld en daar een gardena-stuk op geplaats met afvoer naar een emmer buiten. Debiet was al even laag als met het warm water en zeer weinig vuil of kalkresten te zien. Logische oorzaak zou dus zijn een ernstige obstructie in de 20mm warm waterleiding.

MAAR toen ik de bypass van de waterverzachter (ontkalker) dicht draaide (dus koud water gaat dan rechtstreeks zonder via de waterverzachter te gaan naar de 20mm warm waterleiding) dan kwam er gedurende een 30-tal seconden een sterke waterstraal uit de 20mm warm waterleiding. Dit is toch helemaal onlogisch want dat betekent toch dat er geen obstructie is in de 20mm war waterleiding...? Na 30 seconden ongeveer veranderde het debiet weer naar een zeer laag niveau. Telkens ik de bypass weer open draaide (even later doorstromen) en weer dicht hadden we weer een krachtige waterstraal gedurende een 30-tal seconden.

De boel dan maar opgegeven. Toen ik alles weer monteerde kwam er langs de warm waterleiding in de badkamer toch weer een aantal kalkresten uit.

We zijn ten einde raad. Ook de loodgieter weet het even niet meer.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Al met een trekveer erdoorheen gegaan?
 

Davidklus

  • #12
@Jackd Neen nog niet. Is idd wel nog een oplossing maar waarom komt er dan wel plots korte tijd hard stromend water door de leiding als ik de bypass van de waterverzachter omdraai, Toch niet logisch dan?

Kan dat met een trekveer die men ook voor elektriciteit gebruikt?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dat klinkt inderdaad niet logisch. Maar om het niet ingewikkelder te maken, zou ik eerst de makkelijke dingen proberen.

Inderdaad zo'n trekveer voor elektra.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #14
dat had ik in #2 ook al voorgesteld
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
@Marcn.88 en in #9 ;-) Daarom vroeg ik er naar.
Maar ik kan wel begrijpen dat iemand liever niet iets in een waterleiding stopt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu