PEX buis aansluiten op knelkoppeling voor koper

Bwmoost

  • #1
Ik ben mijn waterleiding aan het aanleggen met 16mm PEX maar bijvoorbeeld mijn kokendwaterkraan heeft een aantal aansluitingen met knelkoppelingen waar een koper buis in moet.

Ik heb aansluitstukken voor mijn PEX buizen met binnen- en buitendraad, en op zich kan ik de wartelmoer van de knelkoppeling draaien en past hier precies een van deze aansluitstukken met binnendraad op. Ik zou deze dus gewoon met teflon tape ertussen kunnen aandraaien, maar ik heb ergens gelezen dat dit niet is toegestaan.

In het geval iemand kan bevestigen dat dat klopt, heb ik dus een bepaald verloopstuk nodig om toch mijn PEX op de knelkoppeling aan te sluiten. Ik heb op dit forum al ergens verloopstukken van PEX naar koper gevonden, maar het liefst sla ik de koperbuizen helemaal over omdat ik die niet heb en het gereedschap ervoor ook niet.

Graag zou ik dus een ontkrachting hebben van het feit dat een binnendraad niet op een knelkoppeling mag worden aangesloten, óf een hint voor een verloopstuk dat aan een kant aansluit op een buiten- of binnendraad en aan de andere kant op de knelkoppeling van bijvoorbeeld mijn kraan.

Alvast bedankt!
 

Bwmoost

  • #3
Bedankt voor de reactie! Ik kan helaas maar van 1 merk nl-koppelingen vinden, en het lijkt erop dat je voor deze specifieke koppeling een dure perstang nodig hebt die ik niet bezit om deze koppeling op de PEX aan te sluiten.

Is er ook een naam voor een vergelijkbare koppeling met binnen- of buitendraad in plaats van een persaansluiting?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat is het nadeel van kunststof leidingen, elk merk heeft zijn eigen hulpstukken en gereedschappen nodig.

Kijk bij het merk dat je gebruikt naar de benodigde hulpstukken.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Als het een 16x2 buis is, met alu inlage, kun je de genoemde NL koppelingen prima gebruiken. Hierbij ben je geen perstang nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu