Perilex welk schema gebruiken; 1N of 2N?

Knijntje

  • #1
Hoi allemaal,

Om onze inductiekookplaat aan te sluiten kan ik kiezen tussen een 1N en 2N aansluitschema. Ik heb 2 x 220 (een Nederlandse kookgroep) laten maken. Het perilex stopcontact heeft 2 blauwe draden + twee bruine en een aarde.

De contactdoos v/d kookpaat (zie schema foto 1) heeft bruggen die je kunt verplaatsten. Ik heb zelf het idee dat ik zwart en bruin moet verbinden met een brug. En ook blauw en grijs moet verbinden met een brug. Dus dat ik het N1 schema eigenlijk moet volgen. Klopt dit of zit ik er dan helemaal naast?

De stekker die ik heb heeft bij de contactjes slechts: "L1, L2, L3 en N" staan. Vandaar dat ik er even niet uit kom. Wie weet dit aan mij uit te leggen? :)

Alvast bedankt!

54534545.jpg
54545.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Geen van beide. Je hebt een kookgroep met 2 fasedraden en 2 nuldraden, dus je moet het 2L/2N~ schema van de laatste afbeelding volgen.

Ik neem aan dat er ook ergens een bijbehorend schema voor de zijde van de kookplaat staat. Daar staan als het goed is geen bruggen ingetekend.
 

Knijntje

  • #3
Hoi Xander, Dank je wel voor je antwoord. OK, dus in de contactdoos v/d kookplaat geen bruggen gebruiken begrijp ik. Dan ben ik er in principe toch? De aansluitingen in de contactdoos zijn verder duidelijk beschreven. Of veranderen die echt bij een 2L/2N schema?

Maar wat moet ik met die stekker waar alleen L1, L2, L3 en N op staat?

Op de kookplaat zelf staat het volgende schema. Ik begrijp er de ballen van om eerlijk te zijn. Het is een beetje slecht leesbaar maar volgens mij zijn dit de 1N en 2N schema's toch?

BN =bruin
BK =black
BU = blauw
GY =grijs
GN/YE = aarde
444555.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Staat dit schema dan niet in jouw handleiding?

Screenshot_20211201-194314_Drive_copy_924x800.jpg

(Weet niet welke kookplaat het is maar de overige plaatjes komen bekend voor :wink: )

Die moet je hebben dus.

De coderingen op de stekker kun je negeren, het is wel belangrijk om te weten hoe de contactdoos is afgemonteerd (dus waar zitten N1, N2, L1 en L2?). Dat moet overeen komen met hoe je de stekker aansluit.
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

  • #5
Ah, top dan begrijp ik het geloof ik wel. Waar L1 en L2 staan worden bruin en zwart aangesloten dat staat voor 2 x bruin in feite. En waar N1 en N2 staat worden blauw en grijs aangesloten. Dat staat voor 2 x blauw, zou je kunnen zeggen. En dan verder gewoon kijken naar hoe het stopcontact afgemonteerd zit (dat weet ik, want dat heb ik nét gedaan).

Dank je wel Xander! Het plaatje staat toch in de handleiding btw. maar had ik overheen gekeken (onderste schema op de tweede foto in mijn originele post). Thanks nogmaals!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu