Pergola tussen scheve muren maken: hoe aanpakken?

Omlbg

  • #1
Ik heb zo'n twee meter naast mijn huis de erfafscheiding met de buren staan (een muur van zo'n 3 meter hoog). Ik wil graag een pergola naast mijn huis maken.

Nu is het lastige dat de erfgrens niet recht loopt en de tuinmuur dus ook wat uitwaaiert ten opzichte van mijn woning. Onderstaand een schets: de blauwe strepen zijn de tuinmuur (links) en mijn huis (rechts). Ertussenin de palen van de pergola in het rood (ik denk dat ik balken van 80x80 ga gebruiken, maar weet het nog niet zeker).

Het probleem heb ik in de tekening uitgelicht: als ik pergoladragers/balkdragers gebruik die ik haaks op de tuinmuur monteer, passen de balken van de pergola niet meer (tenzij ik aan het einde stukken eruit zaag). De opties die ik zelf al heb verzonnen:

1. De dragers op de tuinmuur uitvullen zodat ze haaks op de woning staan (zoals te zien op de afbeelding als 'opvullen?'). Wordt dit stevig genoeg?
2. Een balk horizontaal over de lengte op de tuinmuur schroeven en daar de pergolabalken op laten rusten. Mijn vrouw vindt dit niet mooi, dus eigenlijk geen optie.
3. Elke pergolabalk verticaal ondersteunen met twee balken, dus eigenlijk een pergola alsof de muren er niet staan. Lijkt overdreven en is denk ik ook niet zo mooi.

Hebben jullie nog opties waar ik niet aan heb gedacht?

Pergola.JPG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Balkdrager onder een hoek een optie?
spr-petit-profil.jpg
 

Omlbg

  • #3
Dank voor je reactie! De door jou geplaatste balkdrager is om de hoek verticaal in te stellen. Voor mij is horizontaal belangrijk. Ik kan er wel vinden, maar niet met de juiste hoek (75 of 80 graden gok ik). Bovendien zijn ze allemaal verzinkt en denk ik dat dat geen goed idee is buiten (op een witte muur).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
zaag ze zelf op maat uit een stukje hoeklijn
of laat dit doen bij een staalbedrijf.
strak in de wittepoedercoating en je hebt een mooie zichtwerk oplossing
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Balkdragers moeten ook zijdelinge steun geven, anders tordeert de balk. Dus maatwerk = zetten + lassen
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Moeten het per se balkdragers zijn? Als je raveeldragers gebruikt, zou je redelijk eenvoudig de wangen gewoon wat kunnen buigen.
 

Willem52

  • #7
Rode balk afzagen in de schuinte van de blauwe balk en inkepen. Lijmen met watervaste 2 componenten lijm en een paar stevige schietspijkers erin.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu