Penetrante geur in huis/borrelen afvoer

Bernice

  • #1
Ik ben ten einde raad, want we hebben al een hele tijd stank in huis. Ik heb al heel wat gelezen over ont-/beluchting; heb daar al wel wat van opgestoken, maar ik wil toch even mijn verhaal neerzetten, wie weet kan iemand met helpen.

Na veel verstoppingen hebben we buiten het riool vervangen.
Situatie: huis uit de jaren 30 met houten vloeren.
Ons toilet komt rechtstreeks in de hoofdput achterthuis uit. Deze loopt via de tuin van ons en de achterburen naar het gemeentelijk riool
Een gerst(!)-pijp naast onze woning komt ook in de put uit, waarop vanaf de put: de afvoer van hemelwater is aangesloten, alsmede de wasmachine (bg), afvoer van de badkamer (douche en wasbak en cv); probleem 1: de douchebak pruttelt als de wasmachine afpompt.

Achter de woning loopt het riool van ons blok van 3 woningen. Op dit riool zijn beide buurwoningen voor afvoer van al het huishoud- en hemelwater aangesloten. Vanuit ons huis zit hier een aansluiting op van de afvoer uit de keuken (vaatwasser/wasbak/boiler).
In de oude situatie waren er bij ons meerdere putten aanwezig; de afvoer van onze keuken zat op een kleinere put aangeloten, welke put was aangesloten op het riool van de buren. Nu zit deze direkt op het riool aangesloten.
Probleem 2: als de vaatwasser aan is, borrelt de afvoer van de wasbak.

Het belangrijkste probleem is toch wel dat we al een hele tijd stank hebben in huis. Toen het begon was het echt een allesoverheersende stank (rioollucht?) en dat is volgens mij ook begonnen rond de tijd dat het riool is vervangen.
Nu hangt er een penetrante geur. Kan het niet echt een rioollucht noemen. Als we de hele dag NIET thuis zijn geweest is de stank heel erg; en dat is altijd dezelfde dag (ivm oppas aan huis/buitenshuis!).
De stank komt onder het huis vandaan of het stinkt ook onder de woning; we hebben een klein stukje vloer geopend en dat zag er droog uit.
Bij een dood dier/steenmarter, zal de geur toch altijd aanwezig moeten zijn?

Hoop dat het een klein beetje duidelijk is en nog vuriger hoop ik dat iemand een goed idee voor me heeft!!!!

O ja, bij de buren stinkt het ook, wel anders en als ik soms bij hun binnenkomt lijkt het sterker. Het enige probleem is dat ze het zelf niet ruiken/willen ruiken of echt eens naar een KNO-arts moeten gaan. Dus aan hun heb ik helemaal niets.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer de afvoeren pruttelen kan dat drie oorzaken hebben.
1. De afvoer zit bijna verstopt of loopt niet (voldoende) af.
2. Er is geen beluchting aanwezig.
3. Er is geen ontluchting.

Als de afvoer pruttelt doordat er lucht aangezogen wordt via de sifon is er sprake van een gebrek aan beluchting.
Komt het water omhoog in de sifon dan is de ontluchting niet voldoende of niet aanwezig.
Een gerst(!)-pijp naast onze woning komt ook in de put uit
Wanneer dit een dikwandige roodbruine pijp is heet die grespijp.
Het komt voor dat die scheuren of breken bij een verbinding, dit zou de geur kunnen verklaren, als er een breuk in zit kan er zand zijn ingelopen dat zorgt voor vernauwing en daardoor weer voor het pruttelen.
Met een rookmachine die rioolbedrijven gebruiken is te achterhalen of de pijp wel of niet dicht is en waar deze lek is.
 

Rioolman

  • #3
één oplossing een rookinspectie.
 

Bernice

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Eén probleem is dus de beluchting. Hier zullen we een oplossing op gaan zoeken. Voor het stankprobleem gaan we nog een keer onder de vloer kijken.
De grespijp....gaan we ook vervangen!
:D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu