Mogelijke oorzaak rioolgeur toilet

GeerLop

 • #1
Goedemiddag,

Wellicht kunnen jullie helpen met het volgende: wij hebben last van een constant aanwezige rioolgeur in ons toilet. Het gaat om een hangend inbouwtoilet, het reservoir etc is weggewerkt.

We hebben een rooktest laten uitvoeren en er kwam toen rook uit het waterreservoir(achter de drukknop vandaan) Het bedrijf adviseerde toen om de afvoerpijp naar het riool toe te vervangen. Volgens hen zit hier een luchtlek. Hiervoor moest de muur worden opengebroken. Dit kost een hoop geld, wat we momenteel graag aan iets anders besteden. Hebben jullie wellicht suggesties voor een andere oplossing? Wat kan ik bijvoorbeeld doen/vervangen als ik het toilet van de muur haal?

Wellicht een aantal zaken die belangrijk kunnen zijn:

 • De afvoer van de wc is direct aangesloten op het riool(betreft een jaren 20 woning)

 • We hebben geen lekkage(ik kan vanuit de kelder onder het toilet de afvoerbuis en de onderkant van de vloer bekijken, en hier is alles droog)

 • Een deel van de buizen die tussen de keuken en het hoofdriool lopen zijn schoongemaakt, hier was sprake van een verzakking. Daarna was de stank in het toilet minder, maar nog wel aanwezig.(kwam een hoop gore, stinkende rotzooi uit)

 • In de badkamer boven borrelt het na het douchen

Ik ben benieuwd naar jullie suggesties! Alvast heel erg bedankt!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #2
Als het borrelt na het douchen terwijl dat voorheen niet zo was dan lijkt het er op dat er ergens iets is waardoor het water niet makkelijk weg kan lopen.
Als het dan ook stinkt in het toilet terwijl deze rechtstreeks op het hoofdriool is aangesloten en er is verder niets verandert dan zou mijn 1e gedachte uitgaan naar een verstopping.
En dan een verstopping die nog niet helemaal dicht zit maar gedeeltelijk en waarschijnlijk binnen een niet al te lange tijd helemaal dicht gaat zitten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Ik vermoed dat de afvoer niet op een juiste manier is aan gesloten in de vloer.
Omdat je zei jaren 20 huis dan is je riolering van gietijzer of gres daar, met een overgang naar lood bij de oude wc zat met een closetafvoer sok aangesloten vaak en zelfde idee werd ook wel weer voor inbouwreservoir gedaan.
1674060013793.png
1674060290117.png
1674060372412.png


Je kunt de wc pot er af halen en dan via het grote gat gaan kijken hoe je afvoer zit.
 
 • Like
Waarderingen: Dimkal

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
GeerLop schreef:
Het bedrijf adviseerde toen om de afvoerpijp naar het riool toe te vervangen. Volgens hen zit hier een luchtlek.
Jaren en jaren geleden een trauma van die hangtoiletten opgelopen. Bij het inhangen van de pot stoot je gemakkelijk die rubberring uit de sponning. Op ons kantoor konden ze het met heel veel moeite opgelost krijgen.
 

GeerLop

 • #5
Bedankt voor de reacties! Ik zal eerst het riool een keer laten reinigen, dat moet sowieso nog een keer gebeuren. Mocht de stank dan nog steeds aanwezig zijn, haal ik de pot een keer van de muur om de aansluitingen te bekijken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
We hebben een rooktest laten uitvoeren en er kwam toen rook uit het waterreservoir(achter de drukknop vandaan)
Dit snap ik nu even niet heb je stank, heb je dure rook test gedaan en je weet waar het weg komt.
Nu moet je ook door gaan pakken, want je wc gaat er af om je leidingen schoon te maken dan kan je ook naar de afvoer gaan kijken.
Maar vaak geloven de mensen niet dat de afvoer het is want ze hebben geen lekkage van water.
Maak dan een foto dan misschien ideeën hoe je het kunt op lossen.
 

GeerLop

 • #7
Hierbij even een update for the record...

Afgelopen vrijdag is door een loodgieter een nieuw aansluitsetje geplaatst. Betreft hier het stukje buis waar je het toilet weer op aansluit. De buis die naar beneden loopt was gelukkig prima in orde, hier is met een camera naar gekeken. Hierdoor was het ook niet nodig om te breken, wat in eerste instantie door een ander bedrijf wel werd voorgesteld.

Dank voor jullie feedback!
 

Charel

 • #8
Bedankt voor de update.
Ik ben wel benieuwd naar wat er mis is geconstateerd aan het verwijderde set en uiteraard of de stank nu opgelost is.
 

GeerLop

 • #9
Volgens de loodgieter zat er wel wat speling tussen de overgang. Aansluitstuk was feitelijk dus niet correct gemonteerd. De stank is nu wel weg gelukkig!
 
 • Like
Waarderingen: Charel

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Toch vind ik het een raar verhaal.
Als er speling in de overgang zat dan had je ook lekkage van steeds als je wc door trekt.
Die aansluit set zit voor de tegels van de inbouwreservoir dan vind ik het gek wat je eerst zei rook uit het waterreservoir(achter de drukknop vandaan)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu