Ruis in leidingen met pendelende CV ketel

Bart F

  • #1
Systeem:
ketel: Nefit HRC22 exellent
thermostaat: Nefit moduline 30
radiatoren met niet-thermostatisch kranen
vloerverwarming met thermostatisch kraan op 37 graden ingesteld



Nadat ik mijn cv systeem compleet waterzijdig heb ingeregeld met onderstaande resultaten merkte ik op dat bij sommige radiatoren er ruis in de leiding is gekomen
A R Delta-T
woonkamer 60,5 °C 46,5 °C 14, °C
bijkeuken 58,5 °C 45, °C 13, °C
Badkamer 60,5 °C 48, °C 12,5 °C

aanvoer temp staat op 60 ingesteld, retour zit rond 45graden.

-de ruis in de leiding kan ik relatief eenvoudig oplossen door de niet-thermostatisch radiatoren kranen verder te openen echter dan gaat de delta T omlaag...

2de probleem is pendelen van de cv ketel, zie onderstaande grafiek voor een opstart 's ochtends waarbij de ketel vervolgens in regeling gaat. Enige extra uitleg bij de grafiek; de groene lijn is de cv ingesteld op hoog ketel vermogen, de rode lijn is de cv ingesteld op laag ketel vermogen. Dit wil zeggen dat de grafiek 2 dagen weergeeft! deze metingen heb ik over elkaar gelegd om te kunnen vergelijken.
Heeft iemand een idee of dit goed regel gedrag is voor mijn cv systeem? en zo niet wat zou een probleem kunnen zijn?



zie hieronder nog één grafiek met de groene meting van hierboven alleen dan met de retour temp ook gemeten
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Inregelen doe je niet op de knop maar op het inregelventiel.
Je gebruikt daarvoor dubbel instelbare kranen of dubbel instelbare voetventielen, na verwijderen van de knop kan je dan het ventiel instellen.
Deze kranen zijn daarvoor gemaakt en gaan dan niet fluiten.

dt is niet de heilige waarde, zolang ze overal maar gelijk is.
Ketel temperatuurbegrenzen is bij een ingeregelde installatie niet gewenst, de installatie bepaald de aanvoer temperatuur dmv afgifte en dus de retourtemperatuur.

2e punt.
Wie bepaald dat de ketel moet verwarmen?
En wat doet de ketel op elke moment?

Ik heb het idee dat ik naar een begrenzer ketel zit te kijken welke 2x overschakelde naar we bedrijf tijdens opwarmen en daarna elke 20 min een bijwarm periode heeft.
Pendelen zie ik niet echt in deze grafiek.

Traag proces ruimte regeling en nachtverlaging resulteerde in een opwarmt ik van 5 uur en daarna valt de ketel netjes in een bijstook cyclus.
 

Bert pit

  • #3
Ik zeg altijd gekscherend: zet alle ramen en deuren open en je bent van het gependeld af.

Als een CV ketel zijn warmte niet kwijt kan aan de radiatoren zal hij op minder vermogen moeten stoken. Opentherm wil in principe zolang mogelijk doorstoken om de ruimte op lage temperatuur warm te houden.

Het laagste vermogen dat je ketel aan kan zal tussen de 4,5 en de 6,5 kW zitten. Wordt dat niet afgegeven aan de radiatoren of de vloer, dan gaat de ketel ofwel uit, of in lowload, of pendelen. De oplossing kan zijn: vermogen omlaag, meer radiatoren open, of overgaan op aan/uit. Bij aan/uit heb je overigens ook meerdere branderstarts per uur.
 
  • Like
Waarderingen: Voetvijf

Marcn88

  • #4
Maximale temperatuur weer omhoog zetten naar 90 en dan het vermogen afstemmen op de installatie, de kranen dus inregelen op gelijke retourtemperaturen als u dit gedaan hebt zal u misschien nog de pomp een standje lager kunnen zetten op 2, als er een modulerende pomp inzit zal de ketel dit zelf regelen om een grotere delta t te verkrijgen (mocht dit nodig zijn)
 

Bart F

  • #5
Ten eerste dank voor uw reacties. Om iets meer in detail te gaan over hoe ik de radiatoren heb ingesteld.
De knop eraf halen, dan komt er een begrenzer schroef te voorschijn. Door de kraan te knijpen wordt de delta T groter. mogelijk zijn deze kranen hiervoor niet geschikt?

Het opvallende uit 2 van jullie antwoorden is het niet begrenzen van de maximale ketel temperatuur bij een 'goed ingeregeld systeem'. of bedoelde jullie het max ketel vermogen dat je beter niet kan begrenzen?

Stel ik zet de max aanvoertemperatuur op de ketel op 90 graden, hoe warm zal deze dan werkelijk worden tijdens de 4-5uur opstook fase s ochtends?


ten slotte, als jullie de grafieken beoordelen zou je dan kunnen zeggen dat het systeem voldoende functioneert of is het echt niet zoals het hoort --> ik had namelijk een ander beeld bij een 'modulerende ketel'
 

Marcn88

  • #6
Max temperatuur niet begrenzen, max vermogen kun je wel begrenzen, het systeem bepaalt zn eigen aanvoertemperatuur op basis van delta t icm de pompsnelheid
inregelen doe je alleen op de retourtemperatuur bij een zo groot megelijke flow, de delta t kun je na het inregelen vergroten door de pompsnelneid aan te passen als de ketel geen modulerende pomp heeft
 

Bart F

  • #7
Een hele tijd verder, vandaag heb ik een bypass laten plaatsen.
Mijn gedachte is, dat omdat ik mijn radiatoren zoveel heb geknepen de minimale cv pomp capaciteit te hoog is wanneer de thermostaat kraan van de vv gaat knijpen.

Dmv de bypass hoop ik minder ruis in de leiding te hebben. Echter, hoe kan ik de bypass het beste afstellen?
Gevoelsmatig in de situatie waarbij de leiding ruist, de bypass druk omlaag stellen totdat de ruis net weg is.

Iemand een mening hierover?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Jawel.

Eerst op de juiste manier inregelen.

Dus aanvoer temperatuur onbegrenst.
Dt overal ongeveer gelijk.
doorvoer zo groot mogelijk.

en dan is het alle thermostaatkranen open en de radiatoren in normale bedrijfstand.

en dan de bypass dichtzetten zodat er net geen flow meer is over de bypass in de bovenstaande situatie.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Inderdaad, daar zit het probleem. Altijd dat streven naar een DT van 15 of 20 graden geeft geluiden. Het is zo simpel. Zorg dat er altijd 1 radiator vol open blijft. Inregelen tot alle retour temperaturen gelijk zijn. Als dat bij een DT van 7 graden is, nou prima. Eventueel indien mogelijk kan dan de pomp een tandje langzamer. Door zo in te regelen ben je ook geen bypass nodig (tenzij er veel thermokranen zijn, die dicht kunnen lopen)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Ik heb dezelfde ketel (30kW uitvoering), en hetzelfde probleem.
De pomp met de speciale software tool op de laagste stand ingesteld,
overal dubbel instelbare (Eclipse) ventielen en de pompcapaciteit is eigenlijk te hoog en daardoor stromingsgeluid.

Ook al van alles geprobeerd, een bypas nog niet maar dat ga ik ook niet doen.
Wat mij betreft is dat tegenwoordig eigenlijk een lapmiddel.
Tzt, als het belangrijkste van de rest van de verbouwing gereed is dan zal ik de ketel vervangen.
Ondanks dat de ketel het verder heel goed doet, zijn het stromingsgeluid en de thermostaat (geen open therm) de enige redenen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu